ACTUALITATE

La mulți ani, Crucea Roșie!

În urmă cu 142 ani s-a înființat la București „Societatea națională de Cruce Roșie a României”, care este o organizație umanitara membra a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semiluna Roșie, auxiliara autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și sa vina în sprijinul persoanelor vulnerabile.

Crucea Rosie Romana este singura organizatie umanitara cu o retea functionala pe intreg teritoriul tarii. Avand 47 de filiale, 1.996 subfiliale si 1.307 comisii, Crucea Rosie beneficiaza de o structura unica, construita in peste 135 de ani activitate umanitara. Astfel, organizatia este prezenta la fiecare nivel teritorial: judet, municipiu, oras, comuna si sat.

Mai mult de jumătate de milion de oameni au beneficiat anul trecut de servicii umanitare: 55 000 de persoane afectate de inundații, incendii, înzăpeziri, secetă şi alunecări de teren au beneficiat de ajutorul de urgență al Crucii Roșii Române, peste 52 000 de bătrâni şi bolnavi, copii instituționalizați şi familii dezavantajate s-au bucurat de alimente, produse de igienă şi îngrijire la domiciliu, peste 83 000 de persoane au fost incluse în programe de educație pentru sănătate, mai mult de 40 000 de persoane au fost instruite în cadrul cursurilor noastre de prim ajutor.

Filialele judetene – au in subordine subfiliale si comisii. Subfilialele functioneaza la nivel de oras, comuna si sat, iar comisiile sunt instituite la nivel de institutii.

Filialele sectoarelor Mun. Bucuresti – au in subordine doar comisii, ce functioneaza la nivel de intreprindere, unitati de invatamant si unitati economice.

Coordonarea activitatii este realizata de Sediul Central al Crucii Rosii Romane.

Crucea Roșie Română asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză. Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

Prin acțiunea sa unitară, Crucea Roșie Română se adaptează schimbărilor din cadrul societății pentru a putea sprijini comunitățile să facă față situațiilor de criză si suferinței umane.

Crucea Rosie Romana este furnizor autorizat de Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate, specializat in servicii de ingrijiri medicale la domiciliu in BUCURESTI, BACAU, HUNEDOARA, TELEORMAN, BRASOV.

Ingrijirea acasa, intr-un mediu cunoscut, aproape de familie, rude si prieteni contribuie la sporirea gradului de confort al pacientilor. Crucea Rosie Romana desfasoara servicii medicale complete de ingrijire la domiciliu pentru tratamente medicale si nevoile de ingrijire medicala la domiciliu.

Scopul este acela de a asigura asistenta medicala profesionala la domiciliul pacientului, conform unui plan de ingrijire, adaptat fiecarui pacient in parte. Totodata ne propunem sa oferim informatii si asistenta familiei, pentru a asigura cele mai bune ingrijiri, in cele mai bune conditii.

Cine poate beneficia de aceste servicii: Persoane cu boli cronice; Persoane externate din spital care continua tratamentul la domiciliu; Convalescenti dupa anumite boli (ex.: fracturi, accidente vasculare, interventii chirurgicale importante).

Obiectivul Strategic al instituției:  Reducerea saraciei in Romania si promovarea incluziunii sociale

Luand in considerare contextul economic actual, Crucea Rosie Romana acopera mai intai nevoile de baza ale populatiei vulnerabile, respectiv hrana, imbracaminte si produse de igiena. Dezvoltarea programelor sustenabile din punct de vedere financiar reprezinta solutia propusa de Crucea Rosie pentru adaptare la noile conditii economice, iar dezvoltarea unor servicii complementare de asistenta sociala este menita sa imbunatateasca traiul zilnic al persoanelor vulnerabile.

Tipuri de activitati:

 • Programe de suport social pentru asistarea persoanelor fara venituri sau cu venituri reduse;
 • Asigurarea de produse alimentare pentru imbunatatirea meselor la cantinele sociale;
 • Educatie nonformala si sprijin material pentru copii din centrele de plasament;
 • Suport psihologic si material varstnicilor din caminele-spital si din centrele rezidentiale dedicate;
 • Ajutorarea ocazionala a refugiatilor din Romania;
 • Servicii medico-sociale pentru persoane varstnice, precum si ingrijire la domiciliu.

Servicii decontate de Casa de Asigurar ofeicite de Cucea Roșie:

 • Consultatii medicale de urgenta la domiciliu;
 • Transport sanitar cu ambulanta la externare, pentru pacientii netransportabili;
 • Transportul pacientilor pentru asigurarea dializei.

Asistenta medicala la:

 • Competitii sau manifestari sportive;
 • Intruniri diverse;
 • Concerte, filmari;
 • Targuri si expozitii;
 • Baze sportive si de agrement.

Servicii de ambulanta la solicitarea pacientului:

 • Cu caracter permanent sau la cerere;
 • Transport programat la si de la spital;
 • Transport medical asistat in tara si in strainatate;
 • Transport de urgenta cu ambulanta la spital, cu asigurarea masurilor de prim-ajutor si sustinerea functiilor vitale, atunci cand este necesar;

Dotari tehnice

 Alba

 • Dotare: 4 ambulante dotate cu echipamente, personal medical cu pregatire si experienta: medici, asistenti medicali, ambulantieri si soferi cu pregatire in domeniul acordarii primului ajutor, un dispecerat, o camera de sterilizare, o camera pentru depozitarea deseurilor medicale, o camera de odihna/vestiar, spatiu pentru depozitarea medicamentelor si receptie;

Bacau

 • Dotare: 13 ambulante acreditate, cu dotari conform legislatiei: tip B1/B2 (transport medical asistat al pacientilor): 3, tip A1/A2 (transport medical neasistat): 7 tip A1- ambulante pentru efectuarea dializei: 2, tip AMD (transport echipaj pentru consultatii la domiciliu)

Telefon ambulanta: 0234 523 733

Brasov

 • Dotare: 1 ambulanta dotata cu echipamente, personal medical cu pregatire si experienta: medici, asistenti medicali, ambulantieri si soferi cu pregatire in domeniul acordarii primului ajutor, un dispecerat,  o camera pentru depozitarea deseurilor medicale, o camera de odihna/vestiar, spatiu pentru depozitarea medicamentelor si receptie. Telefon ambulanta: 0787 601 504.

 

Filialele de Cruce Rosie din Buzau, Brasov, Covasna si Tulcea asigura ingrijire la domiciliul persoanelor varstnice vulnerabile prin angajarea unui “ingrijitor persoane varstnice”, calificat.

Beneficiarul este ingrijit in baza unui plan individualizat de servicii de asistența si ingrijire, adaptat nevoilor si gradului de dependența.

Dreptul la servicii de asistența sociala pentru persoanele varstnice dependente, se stabileste pe baza anchetei sociale cu respectarea criteriilor prevazute in „Grila naționala de evaluare a nevoilor persoanelor varstnice”.

Beneficiarii serviciilor acordate de „Unitatea de ingrijiri la domniciliu” sunt persoane varstnice, dependente ca urmare a pierderii autonomiei funcționale din diferite cauze si nu se pot gospodarii singure sau necesita ingrijire specializata.

Criterii de eligibilitate

 •   persoane varstnice , care necesita ingrijire de specialitate la domiciliu;
 •   persoane varstnice cu domiciliul in judetul Covasna sau Tulcea

Serviciile asigurate persoanelor varstnice la domiciliu

 •   servicii de ingrijire personala: ajutor pentru igiena corporala, imbracare si dezbracare, hranire si hidratare, transfer si mobilizare, deplasare in interior, comunicare;
 •   servicii menajere si gospodaresti: ajutor pentru prepararea hranei, efectuarea de cumparaturi, activitați de menaj, plata unor facturi si obligații curente, insoțirea in mijloace de transport, companie, activitați de administrare si gestionare a bunurilor, activitați de petrecere a timpului liber;
 •   servicii de recuperare si reabilitare fizica si psihica: masaj, consiliere psihologica, sociala;
 •   servicii de asistența sociala: servicii de informare, vizite la domiciliu, asigurarea de legaturi cu alte servicii, instituții, evaluarea nevoilor si elaborarea unui plan social de intervenție, insoțirea vartstnicilor in diverse situații de ordin social.

Acte necesare 
– Act de indentitate
– Acte medicale (daca este cazul)
– Certificat de incadrare in grad de handicap (daca este cazul)

Președintele Crucii Rosii Romane este Majestatea Sa Margareta.

4Q9B1685

Din anul 2012 Ambasadorul Crucii Rosii Romane este Iuliana Tudor, mesajul acesteia este:

„Experienta alaturi de Crucea Rosie te schimba din momentul in care imbraci vesta inscriptionata cu emblema de Cruce Rosie. A fi voluntar al Crucii Rosii este o responsabilitate, pe care, intr-o masura, ar trebui sa o aiba fiecare dintre noi. Sunt coplesitoare invitatiile la generozitate care vin de pretutindeni, insa, sa nu uitam, la Crucea Rosie poti ajuta si doar prin simpla ta prezenta – asa ca va invit pe toti sa fiti alaturi de Cruce Rosie Romana. Este o sansa pentru fiecare dintre noi de a fi un Om mai bun.”

Raportul de activitate pentru perioada 2015-2016: