ACTUALITATE

La mulţi ani, Victor Rebengiuc!

Marele actor Victor Rebengiuc împlinește astăzi, 10 februarie, vârsta de 87 de ani. Actorul a crescut într-o familie modestă și de la trei ani a fost crescut de bunicii materni, după ce părinții s-au separat.

A absolvit Institutul de Teatru în 1956 și a fost repartizat la Teatrul Național din Craiova, dar după șase luni s-a întors în Capitală. În anul 1965 a primit rolul Apostol Bologa din filmul ”Pădurea spânzuraților”, regizat de regizorul Liviu Ciulei. Filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Cannes și a fost primit cu ovații în picioare la Festivalul de Film de la Acapulco, din Mexic.

În același an, se îndrăgostește la prima vedere de o colegă, Mariana Mihuț, care îi este alături și astăzi. Cei doi actori au un fiu, Tudor, născut în 1975, care a ajuns un cunoscut arhitect.

A debutat la Teatrul Bulandra, în anul 1957, și a avut zeci de roluri importante în filme. ”Pădurea spânzuraților” ”Tănase Scatiul”, ”O scrisoare pierdută”, ”Profetul, aurul și ardelenii”, ”De ce trag clopotele, Mitică?”, ”Moromeții”, ”Cel mai iubit dintre pământeni”.

În perioada 1990-1996 a fost rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. Descris ca fiind unul dintre „monştrii sacri ai teatrului şi fimului românesc”, în 2008 Victor Rebengiuc a primit un doctorat onorific din partea UNATC. În 2017, Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. Printre cele mai importante filme din cariera lui Victor Rebengiuc se numără: “Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei – premiat la Festivalul de la Cannes, în 1965 -, “Tănase Scatiu”, în regia lui Dan Piţa, “De ce trag clopotele, Mitică?”, în regia lui Lucian Pintilie, “Faleze de nisip”, de Dan Piţa, “Balanţa”, de Lucian Pintilie, şi “Medalia de onoare”, de Călin Netzer.