ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

La pas prin Transilvania. Pitoreasca cetate a Slimnicului

Pe drumul dintre Mediaș și Sibiu, sașii au construit, în mai multe etape, o cetate alungită sub forma unui ansamblu de arhitectură militară prevăzut cu turnuri de apărare. Perioada în care s-a rificat falnica cetate, nu se cunoaște. Tradiţia şi modul de construcţie, spun că ar fi vorba de secolul al XIV-lea, dar se pare că, pe unul din arcele din cărămidă din cetate, dărâmat în 1824, se afla scris anul 1253 sau 1258, potrivit .tribuna.ro. Oricum, prima atestare documentară a cetăţii Stolzenburg apare abia la 15 octombrie 1529, dată la care a fost ocupata de trupele lui Ioan Zapolya.

Cetatea este contruită din cărămidă, iar zidurile exterioare sunt sprijinite de contraforturi puternice (18 m) ce sunt prevăzute cu guri de tragere și drum de apărare pe arcade de zidărie. Construcția avea trei turnuri: în estul cetății se afla turnul cu poartă fortificat cu herse și guri de apărare, în sud, turnul cu pasaj fortificat spre Curtea Fântânilor, iar în nord, turnul clopotniță din care s edeschide o frumoasă panoramă asupra satului Slimnic.

Sașii au început, în același secol, și construcția unei biserici cu trei nave, în curtea cetății, dar această biserică nu a fost finalizată niciodată datorită numeroaselor atacuri ale turcilor asupra cetății. Cu toate acestea, astăzi, din biserică se păstrează pereții laterali, stâlpii și arcadele.  Totodată, în interiorul cetății se află și o mică capelă gotică.

Cetatea, aflată pe vârful unui deal din localitatea Slimnic (județul Sibiu) este vizibilă de la mare depărtare și poate fi vizitată. În limba germană, denumirea satului Slimnic este Stolzenburg”, adică „Cetatea mândră”. ,

Sursă foto: gabriel Chiriloiu-Facebook
Este posibil ca imaginea să conţină: copac, plantă, iarbă, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: iarbă, cer, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, plantă, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, iarbă, în aer liber şi natură