OPINII

Lăcomia guvernului socialist-comunist PSD-ALDE

Autor:Matei Dobrovie

Ordononța lăcomiei guvernamentale în prag de sărbători – un cadou otrăvit care dinamitează sectorul privat și bursa de valori.

Acum este mai clar ca oricând că bugetul stă pe un butoi de pulbere – în goana după bani, guvernul iresponsabil PSD-ALDE atacă sectoare strategice ale economiei românești și lovește în consumatorii finali.

După ce au indus în eroare populația, mințind cu nerușinare că nu vor introduce taxe noi, iată că o ordonanță încărcată de taxe și suprataxe așteaptă să fie adoptată.

“Taxa pe lăcomie” este născută din foamea de bani a guvernului .
Denumirea pe care a primit-o vrea să evidențieze lăcomia băncilor în a acumula câștiguri cât mai mari, dar de fapt denotă mai mult lăcomia guvernului de a scoate bani și din piatră seacă dacă se poate, pentru a acoperi promisiunile deșănțate.

Băncile vor suporta o taxă pe active, ce va fi influențată de un indice al dobânzilor interbancare (ROBOR), care este dat de piață.
“Taxa pe lăcomie” ar putea duce la un impact în jur de 3 miliarde de lei și oamenii vor beneficia de dobânzi mai mici (!)– spune extaziat dl. Teodorivici, susinător înfocat al acestei taxe.
Oamenii, din păcate, vor fi marii pierzători, d-le ministru, pentru că băncile vor reduce creditarea și vor crește automat costurile ca să poată susține noua taxă.

Și lucrurile nu se opresc aici, pentru că și alte taxări sunt prevăzute în ordonanța lăcomiei guvernamentale.

Taxarea pe energie va obliga companiile din domeniu să plătească o contribuție de 3% pe cifra de afaceri.
Sunt direct vizați distribuitorii de gaze, dar ambiguitatea exprimării din text lasă să se înțeleagă că și producătorii vor intra sub incidența ordonanței. Iar producătorii, în marea lor majoritate, sunt companii de stat. Deci, statul își suprataxează propriile companii!
Toate aceste costuri vor fi transferate însă în prețuri, iar cei mai afectați vor fi din nou consumatorii finali.

Taxa pe viciu va fi rediriecționată de la Ministerul Sănătății la bugetul de stat. Guvernul va lua banii destinați investițiilor în sănătate și îi va folosi pentru acoperirea creșterilor de salarii și pensii. Bună treabă!
Cum să lași sectorul de sănătatea, și așa aflat într-o situație precară, fără bani de investiții?!

Pilonul II de pensii va avea și el de suferit. Deponenții vor putea avea posibilitatea să-și retragă sumele acumulate, după cel puțin 5 ani de participare, iar comisionul de administrare va fi redus de la 2,5%, la 1%.
Nu a reușit mărețul guvern să desființeze direct Pilonul II, dar sigur va reuși acum prin aceste măsuri să ducă la falimentarea lui.

Probabil că în timp mulți oameni aflați în dificultate financiară vor apela la retragerea sumelor acumulate, iar fondurile vor ajunge sub limita de eficiență investițională. Atunci, administratorii vor fi obligați să închidă porțile.