LIFESTYLE

Lacul Albastru din Maramureș, unic în Europa. Foto

Maramureșul se mândrește cu un obiectiv turistic unic în Europa. Este vorba despre Lacul Albastru, din Baia Sprie – Maramureș care este unicat în Europa datorită felului în care s-a format și datorita unei proprietăți pe care acesta o are și anume că își schimbă culoarea în funcție de anotimp (poziția soarelui, temperatura apei). Primăvara lacul are culoarea albastru deschis și albastru închis, vara are culoarea verde închis și uneori cu reflexe de smarald, iar toamna acesta devine verde închis și uneori maro.

Situat la doar trei kilometri de Baia Sprie, acesta s-a format prin prăbuşirea unei galerii miniere de exploatare de pe filonul Domnişoara în anii 1919 – 1920. În jurul lacului există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei.

https://i2.wp.com/www.laculalbastru.ro/images/laculalbastru5.jpg?w=750&ssl=1

Aria protejată reprezintă o întindere de apă (lac) de formă eliptică cu o adâncime de până la 4 m, apa provenind din precipitațiile infiltrate în lucrările unei vechi excavații miniere. Conținutul apei în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină, conferă lacului o culoare verde-albăstruie.

lac 9

Cu o suprafaţă totală de 0,5 hectare şi un contur aproape circular, este situat pe versantul Dealul Minei, partea de sud-vest. Lacul are o adâncime de 4 metri, iar distanţa de la un mal la altul este de 50 metri.

De remarcat că în apele lacului nu trăieşte nicio viețuitoare din cauza compoziţiei de sulf şi cupru, dar cu toate apa nu este periculoasă pentru cei care înoată în el.

lac 1

Imagini pentru lac albastru maramures

lac 3

Despre acest lac există o mulțime de povești, despre care localnicii te asigură că toate sunt adevărate. Astfel, urmașii băieșilor de atunci susțin că știu de la moșii lor că mina prăbuşită este foarte adâncă, iar deschiderea plină de apă a lacului nu ar acoperi decât o mică parte din ea. Se pare că există numeroase canale şi guri de aerisire care se întind în subteran, iar unii cred chiar că oraşul Baia Sprie ar fi în pericol să se prăbuseaşcă pe aceste tunele inundate acum de apă. Cu toate aceste povești amenințătoare, care te fac să te gândești la adevărate tragedii, din 1920 şi până acum nu au existat probleme de acest fel. Dar, acest lucru nu-i împiedică pe cei mai fricoși să creadă în continuare că apa pândește din adâncuri momentul prielnic pentru a-și lua tributul.

lac 4

https://i2.wp.com/euiubescmaramures.ro/wp-content/galerie/lac-1/lac-5.jpg?w=750

Dincolo de aceste legende urbane, Lacul Albastru este un obiectiv turistic de neratat, fiind unic în Europa, datorită culorii care se schimbă în permanenţă. Astfel, când mina este inundată, datorită sulfurilor, apa capătă o nuanţă puternică de verde care bate uşor spre albastru. Când mai multe persoane înoată în lac, acesta îşi schimbă culoarea într-un albastru puternic.

Lacul Albastru a fost declarat rezervaţie naturală în anul 1977 şi este în custodia Administraţiei Parcului Natural Munţii Maramureşului. Acesta, în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale și-a propus conservarea peisajului în scop ştiintific şi educativ, pentru ca și generațiile viitoare să se bucure de aceste miracole ale naturii.

Dar aceasta nu este singura atracție a zonei. Nu trebuie decât să mai mergi câteva minute, pe o potecă bătatorită, și vei ajunge pe o culme cu o panoramă deosebită asupra oraşului Baia Sprie. Câțiva metri mai încolo, vizitatorii au surpriza să găsească o prăpastie ce se întinde pe o distanţă de zeci de metri. De producerea acesteia este ”responsabilă” tot o mină. Localnicii spun că a fost creată tot în urma prăbuşirii unor galerii de mină, și poartă numele de Crăpătura Zorilor.

lac 6

lac 7

Dacă doriți să ajungeți la Lacul Albastru, se pleacă din centrul oraşului Baia Sprie, apoi se urcă, prin spatele bisericii catolice, pe strada care duce în direcţia nordică, până la liziera pădurii. De aici poteca urcă în serpentine până la lac.