ACTUALITATE

Lege privind diminuarea risipei alimentare

Legea privind diminuarea risipei alimentare a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Legea le propune operatorilor în domeniu luarea unor măsuri bine stabilite pentru a se reduce pe cât posibil acest fenomen.

Adoptată iniţial în 2016, legea a intrat pentru scurt timp în vigoare, anul trecut, dar nu a putut fi pusă în practică în lipsa normelor de aplicare.

De asemenea, regulile de prevenire a risipei alimentare pentru marii comercianţi nu vor mai fi obligatorii, ci doar opţionale.

Legea prevede că operatorii economici trebuie să ia măsuri pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agro-alimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare. În al doilea rând, documentul prevede măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale. Alimentele care nu vor fi vândute pot fi donate oricând în ultimele zece zile de valabilitate, cu excepţia produselor alimentare perisabile.

Românii aruncă anual 10% din produsele alimentare pe care le cumpără.

nota BN