Legea insolvenței, modificată. Claudiu Vrînceanu, la Național TV: Statul ia o poziție de forță în raport cu antreprenorii

Modificările aduse la Legea insolvenței vor afecta mediul de afaceri, mai ales opțiunile de redresare ale companiilor aflate în dificultate. 

„Prin noua formă a Legii Insolvenței, statul schimbă puternic echilibrul forțelor în raport cu mediul privat. Mai mult, schimbarea (realizată în mare grabă) va permite statului să își schimbe creanțele în acțiuni, ceea ce înseamnă, de fapt, naționalizări mascate. Noua legiferare discriminează pozitiv creditorii bugetari în raport cu cei privați și a fost realizată, suspect, „pe repede inainte”, fără niciun fel de consultare cu mediul de afaceri”, a declarat, la Național TV, Claudiu Vrînceanu, moderator al Comunității Tematice „Economie și Antreprenoriat” din cadrul Platformei România 100.

O discriminare importantă se poduce și prin faptul că o companie nu mai poate intra în insolventă, dacă creanțele bugetare reprezintă mai mult de 50% din totalul creanțelor ei, potrivit Ordonanței de Urgență care modifică, practic, Legea insolvenței.

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care modifică Legea insolvenței, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, precizând că astfel se va „face curățenie în mediul economic“ și că vor fi stopate unele „practici abuzive“, precum insolvențele repetate.

OUG prevede conversia datoriei firmelor în acțiuni. Acestea vor ajunge în posesia statului, în contul datoriei pe care respectivele firme le au la buget.

Platforma Romania 100 a avertizat anterior că insolvența nu este o stratagemă a întreprinzătorilor care nu doresc să-și achite datoriile, cum greșit sugerează guvernanții prin declarațiile lor, ci este o situație de criză, situație în care resurse semnificative ale întreprinzătorilor și ale partenerilor lor – bani, timp, energie, cunoștințe – alocate unei afaceri s-au pierdut sau se pot pierde.

Legislația insolvenței „trebuie să asigure un echilibru între interesele creditorilor (cu asigurarea egalității lor de tratament), interesele debitorului/întreprinzătorului insolvent și interesul general. „Din păcate, în România ultimilor 20 de ani, multe insolvențe au fost cauzate de proasta guvernare a statului, de modalitatea în care instituțiile statului interacționează cu agenții economici privați și, nu de puține ori, de cadrul legislativ inadecvat”, potrivit Comunității tematice „Justiție și politici anticorupție” a Platformei Romania 100.

Impactul legislației insolvenței asupra economiei naționale și asupra mediului de afaceri este unul major și, în acest context, recenta modificare a legislației insolvenței este îngrijorătoare prin potențialul lor de inadecvare, nocivitate și neconstituționalitate.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.