ECONOMIC

Legea pensiilor a primit votul final al Camerei Deputaţilor.

Legea pensiilor a primit votul final al Camerei Deputaţilor. 197 deputaţi au votat în favoarea legii, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în cest caz.

Actul normativ prevede, între altele, că o persoană poate beneficia de pensie şi de asigurări sociale doar dacă a realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani.

Singurele modificări pe care deputaţii le-au adus proiectului propus de guvern vizează drepturile persoanelor cu dizabilitaţi, după cum transmite Angela Matei: “Eliminarea inechităţilor între cei care au avut aceeaşi contribuţie, acordarea dreptului cel mai avantajos în cazul soţului supravieţuitor şi posibilitatea de a ieşi la pensie cu şase ani mai devreme pentru mamele care au trei copii sunt printre noutăţile aduse de această lege.

Singurele modificări aduse de către deputaţi priectului propus de guvern vizează drepturile acordate persoanelor cu dizabilitaţi.

S-a aprobat astfel acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru toate persoanele cu handicap grav, indiferent de vârstă, dacă acestea au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare.

Este unul dintre amendamentele de care UDMR condiţiona votul pentru această lege.

A fost respins în comisie, însă în plen a fost votat în unanimitate.

Un alt amendament susţinut atât de PNL, cât şi de UDMR elimină condiţionarea acordării pensiei de invaliditate de existenţa unui stagiu minim de cotizare de 15 ani.