ACTUALITATE

Legea pensiilor pe masa Guvernului. Impact bugetar uriaş în următorii patru ani

Guvernul ar urma să dezbată, în şedinţa de astăzi, proiectul legii pensiilor, avizat de Ministerul Finanţelor. Astfel, în şedinţa de Guvern, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, va prezenta principiile noii formule a Legii pensiilor. „Sunt toate avizele. Noi suntem penultimul minister avizator. După noi, este Ministerul Justiţiei, care a avizat”, a mai spus Teodorovici. Eugen Teodorovici a precizat, ieri, că impactul bugetar al aplicării noii legi este semnificativ, dar sumele aferente majorărilor vor fi plătite: Este un impact, e adevărat, destul de însemnat. E o sumă foarte mare, dar, așa cum PSD-ul a promis de fiecare dată și s-a și întâmplat, şi această lege va fi una care se va aplica. Punctul de pensie creşte începând de anul viitor. Cred că este un impact, dacă nu mă înşel, de 700 de milioane de lei, după estimările Ministerului de Finanţe.

Viitoarea lege se va aplica etapizat, până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie va fi anul viitor de 1.265 de lei. Apoi, în 2020, de 1.775 de lei şi 1.875 de lei în 2021.

Din anul 2022 valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu inflaţia.

Printre noutăţile aduse de proiectul de lege a pensiilor se numără introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă situaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

Proiectul de lege mai prevede debirocratizarea şi accesul online la informaţiile despre propriile contribuţii.