ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Legea pentru prevenirea și combaterea violenței adoptată. Senatorii au decis că prima bătaie nu se pune.

Legea pentru prevenirea si combaterea violenței adoptată în Senat în ședința plenului de ieri, marți, 10 aprilie 2018.

Veștile însă nu sunt bune întrucât, propunerea prevedea ca răspunderea penală în cazul împăcării parților poate fi înlăturată dacă agresorul este la prima abatere.

Astfel că legea, protejează agresorul, atât timp cât acesta se află la prima abatere de acest gen și cât timp persoana agresată își va retrage plângerea.

Legea pentru prevenirea și combaterea violenței adoptată în Senat, este în defavoarea părților vătămate, având în vedere că un copil agresat și abuzat care își face curaj să își reclame părinții, dacă își retrage plângerea (sau este forțat să o facă) va fi obligat să se întoarcă la aceiași părinti care l-au abuzat, fără ca împortiva acestora să fie luate niciun fel de măsuri. Același lucru se poate întâmpla și cu o femeie agresată de soț.

Incidența violenței domestice în România

Din păcate, în România, incidența violenței domestice a crescut în mod alarmant în ultimii ani.

Conform Agenției Naționale pentru Egalitate în Șanse în perioada 2009 – 2016, s-au înregistrat 102.882 de cazuri de violență domestică. Doar în anul 2016, Agenția Națională pentru Egalitate în Șanse a înregistrat nu mai puțin de 13.019 cazuri, dintre care 2.053 erau femei, 165 barbați și 10.798 copii.

Situația este cu atât mai dramatică, cu cât acestea nu sunt date complete, ci prerezintă doar numărul victimelor violenței domestice care au solicitat și au beneficiat de servicii sociale.