POLITICĂ

Legea privind carantina și izolarea a fost promulgată de președinte

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea privind carantina și izolarea. Urmează ca aceasta lege să fie publicată în Monitorul Oficial al României și să intre în vigoare la 3 zile de la data publicării, cel mai probabil miercuri.

Potrivit stirileprotv, Legea Carantinei  prevede ca, în funcție de starea pacientului, pot fi luate următoarele măsuri:

CARANTINĂ: ”Intră în carantină pentru 14 zile persoanele care au intrat în contact cu un bolnav sau cele care se întorc în țară din zone roșii. Trebuie să rămână acasă sau în spații special amenajate pentru a nu transmite virusul.”

IZOLARE: ”Persoanele care au un test pozitiv, dar nu prezintă simptome în primele 48 în spital, se pot izola la domiciliu. Poliția va verifica dacă respectă sau nu legea.”

SPITALIZARE: ”În ceea ce privește spitalizarea, această măsură este propusă de medic după finalizarea analizelor, dar nu mai mult de 48 de ore. Medicul este cel care propune DSP-ului dacă pacientul trebuie să rămână în spital până la vindecare sau, în cazul în care nu prezintă simptome grave, poate merge acasă. Cel care refuză internarea și pleacă acasă trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere că nu va interacționa cu alte persoane. În cazul în care autoritățile vor demonstra că nu a respectat regulile și i-a îmbolnăvit și pe alții, riscă dosar penal”.

Potrivit legii,  persoanele care au virusul, dar au plecat dintr-o unitate sanitară, să fie retestate și obligate să se interneze în cazul în care au simptome grave. Pacinții pot contesta măsura internării sau carantinării, dar nu vor putea pleca din spital sau din centrul de carantină până când nu au primit decizia instanței. Legea prevede că medicii au 48 de ore la dispoziție pentru a evalua și diagnostica un pacient. În funcție de simptome și de alte afecțiuni, decid dacă se impune izolarea sau spitalizarea acestora.