ECONOMIC

Legea zilierilor, modificată iarăşi: Este din nou permisă activitatea zilierilor în restaurante şi baruri

Guvernul a modificat din nou legea zilierilor şi a extins domeniile în care firmele pot folosi muncitori pe perioade scurte, după ce în decembrie 2018 a impus restricţii drastice în acest domeniu. Noile modificări se aplică de la 1 mai 2019.

O ordonanţa de Urgenţă adop­tată vineri de Guvern mo­difică legea zilierilor (Le­gea nr. 52/2011), după ce această le­ge a mai fost modificată anterior în decembrie 2018 (prin celebra OUG 114, care a impus, printre altele, şi „taxa pe lăcomie“ în domeniul bancar).

Raportul de muncă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • minim 1 zi, cu 8 ore de muncă
  • beneficiarul nu poate folosi zilierul pentru prestarea muncii în folosul unei terțe persoane
  • durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore.

Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopții. Chiar dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin 8 ore de muncă (tot la acest nivel minimal se vor plăti și contribuțiile aferente).

Durata maximă este de 90 zile pe an calendaristic cumulate pentru același beneficiar. Un zilier poate presta o muncă în acest sistem pentru maxim 120 zile pe an calendaristic, indiferent de numărul beneficiarilor (dacă prestezi muncă de zilier pentru mai multe persoane, ai practic voie la maxim 120 zile/an).Un beneficiar nu poate utiliza un zilier în mod continuu pentru o perioadă mai mare de 25 zile (ulterior îi va încheia contract de muncă normal, pe perioadă determinată sau nedeterminată)