ECONOMIC

Legume şi fructe româneşti de sezon în pieţele şi hypermarket-urile din România

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) informează că producătorii autohtoni prezenţi în toate pieţele agroalimentare oferă în această perioadă legume şi fructe proaspete, în gamă diversificată, de calitate şi în cantitate suficientă.

Totodată, asociaţiile şi cooperativele de producători specializate în producţia şi comercializarea legumelor şi a fructelor constituite în ultimii ani sunt tot mai prezente în marile reţele de magazine cu o gamă de legume diversificată, un mod de prezentare corespunzător, oferind astfel tuturor cumpărătorilor produse româneşti obţinute prin metode tradiţionale.

Producătorii autohtoni, mici sau mijlocii, dispun de spaţii de comercializare necesare în toate pieţele agroalimentare, iar în hypermarket-uri produsele româneşti, care predomină în această perioadă, sunt foarte bine semnalizate.

MADR, prin inspectorii în domeniul legume – fructe, cât şi Direcţiile pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti verifică permanent respectarea legislaţiei specifice urmărind, în special, ca toate cantităţile expuse spre vânzare să aibă elementele obligatorii din sistemul de etichetare (localitatea în care au fost obţinute, data recoltării, preţul acestora, etc).

Astfel, de la începutul anului şi până în prezent, în sfera comerţului cu legume – fructe, inspectorii MADR au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 118.000 lei şi un număr de 110 avertismente, cu planuri de remediere. Majoritatea sancţiunilor sunt aplicate comercianţilor prezenţi în pieţe care nu prezintă documente privind trasabilitatea produselor comercializate, nu nominalizează ţara de origine pe etichete sau chiar nu au etichete la loturile expuse spre comercializare.

De asemenea, MADR, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) verifică pe tot parcursul anului respectarea normelor prevăzute în Programul Naţional de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide la toată gama de produse româneşti aflate atât în reţelele de comercializare, cât şi pe suprafeţele cultivate de legumicultori sau pomicultori.

Până la această dată, au fost prelevate de către inspectorii fitosanitari 2080 probe şi au fost analizate în laboratorul autorizat şi acreditat al ANF un număr de 2053 probe, iar încă 27 de probe se află în lucru.

În urma analizelor de laborator nu au fost depistate până în prezent depăşiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la niciun produs legumicol sau pomicol, astfel încât legumele şi fructele româneşti corespund standardelor de calitate şi nu prezintă riscuri pentru consumatori.