LIFESTYLE

Licean român, câștigător al unui conscurs NASA, către elevii din generația sa: să trăiți viaţa voastră, nu a altora

Unul dintre cei opt liceeni din echipa sibiană care a câştigat un concurs de robotică organizat de NASA în SUA, Sabin Mareş, a declarat miercuri, că cel mai mult l-a impresionat la americani că sunt deschişi şi veseli şi pe stradă, ceea ce nu poţi vedea prea des în România şi că îi încurajează pe adolescenţi să îşi cultive pasiunile, nu doar să facă teme pentru şcoală, pentru a-şi trăi viaţa cum doresc.

Elevii sibieni au fost premiaţi miercuri de către Inspectoratul Şcolar Judeţean cu câte o medalie.

“A fost ca în filme”, a spus Sabin Mareş, liceanul sibian din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional “Octavian Goga”, membru în echipa Valak, care a câştigat, la finalul lui ianuarie, primul loc la competiţia secundară numită Virtual Finals a concursului internaţional Zero Robotics, organizat de către NASA şi Universitatea MIT din SUA.

Întrebat ce l-a impresionat cel mai mult la concursul din SUA, Sabin Mareş a spus: “Oamenii. Oamenii au fost foarte deschişi, foarte sociabili. Asta se vede şi în Sibiu, dar în alte oraşe ale României, nu se vede”.

Sabin le recomandă elevilor din generaţia lui să nu se mulţumească doar să înveţe lecţii pentru şcoală, ci să creadă în pasiunile lor.

“Să nu regreţi nimic. (…) Să nu mai înveţe doar pentru şcoală. Să îşi pună în practică hobby-urile. Să nu facă ce vor ceilalţi, să facă ce vor ei. Să trăiască viaţa lor, nu a altora”, a spus elevul sibian.

Sabin Mareş, Radu Căpriţă, Gabriel Mihăilă, Mihai Ghişe, Victor Palagniuc, Rareş Păltineanu, Radu Cataramă şi Eric Avram sunt cei opt elevi sibieni din echipa câştigătoare a concursului din SUA. Cei opt elevi de clasa a XII-a studiază la specializarea Matematică Informatică din colegiile naţionale “Octavian Goga” şi “Gheorghe Lazăr” din municipiul Sibiu.

În marea finală a competiţiei Zero Robotics din acest an s-au calificat cinci echipe româneşti – din Sibiu, Târgovişte şi Timişoara, iar în competiţia secundară Virtual Finals, alte trei echipe din Timişoara, Sibiu şi Bucureşti, în total opt echipe reprezentând România.

sursa: agerpres.ro