ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ

Liderii opoziției la aceeași masă pentru prima dată

Distribuire articol:

Gest fără precedent al opoziției parlamentare și neparlamentare: Dacian Cioloș, Ludovic Orban și Dan Barna au ieșit în fața presei într-o declarație comună prin care au anunțat că se alătură protestatarilor din Piața Victoriei în încercarea de a opri modificarea legilor justiției.

,,Probabil multă lume se întreabă: ,,Domnule, dar de ce un Parlament nu are voie să modifice legile justiției atâta timp cât e rezultat din alegeri democratice?”. Din punctul nostru de vedere, problema nu e că există intenția aceasta de a adapta legi ale justiției. Probabil că e nevoie de anumite adaptări. Chiar și noi, anul trecut, în guvern, am făcut câteva modificări ca rezultat al unor decizii ale Curții Constituționale și multă lume spunea: ,,Domnule, dar de ce n-au ieșit în stradă anul trecut, când au fost făcute modificările respective și acuma toată lumea contestă?” Ei, cred că chiar ar fi bine să ne punem întrebarea asta – de ce anul trecut n-au ieșit în stradă și au ieșit anul acesta? Pentru că anul trecut toate modificările care au fost făcute au fost făcute în urma unor dezbateri deschise, au fost făcute, subliniez, cu avizul instituțiilor abilitate din sistem și acolo unde instituțiile respective au avut anumite comentarii, observații, am ținut cont de ele, iar modificările respective au fost făcute și în urma consultărilor cu Parlamentul, chiar preluând din Parlament anumite articole care fuseseră dezbătute și votate”, a subliniat fostul premier Dacian Cioloș.

,,A fost un proces transparent, a fost un proces democratic, și cred că am demonstrat că nu facem modificările respective pentru că avem niște obiective personale sau de grup restrâns, ci le facem în interesul mai bunei funcționări a justiției”, a adăugat el.

,,Ceea ce vedem acuma că se întâmplă cu legile justiției cred că dovedește orice numai că acele modificări ar fi făcute în interesul ameliorării justiției – nu dovedește procesul așa cum a fost condus până acum. Pentru că s-au încercat modificări rapide, urgente, prin ordonanță de urgență, nu s-a reușit. Apoi am avut acea ieșire a d-nului ministru al Justiției, care a anunțat că guvernul va propune modificări ale legislației și până la urmă au lăsat-o baltă, au trecut în Parlament, au început discuțiile în Parlament fără avizul instituțiilor reprezentative ale justiției, și nu doar fără avizul instituțiilor respective, dar împotriva contestării unei mari părți a magistraților. Deci cred că asta dovedește ceva. Sau că e un autism undeva, sau că interesele sunt altele decât acelea de a ameliora funcționarea justiției”, a subliniat Cioloș.

,,Ca să nu mai vorbim de faptul că într-un Parlament ales democratic nu cred că în felul acesta se comportă puterea așa cum am văzut că se comportă partidele din coaliția la putere”, a adăugat el.

,,Nu cred că această coaliţie de la putere a fost votată şi are legitimitatea ca să distrugă justiţia, ca să distrugă credibilitatea României în exterior (…) Cum să ai bunăstare într-un stat corupt?”, a întrebat Dacian Cioloş, preşedintele Platformei România 100.

La rândul său, liderul PNL Ludovic Orban le-a cerut oamenilor să iasă în stradă şi să protesteze paşnic, pentru a arăta actualei puteri că trebuie să ţină cont de ,,ceea ce vrea majoritatea zdrobitoare din societate”.

foto: news.ro


Distribuire articol: