ACTUALITATE, POLITICĂ

Lista noului cabinet Orban, aproape de finalizare

Liberalii vor să vină în Parlament cu lista miniștrilor noului guvern săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri.

Liberalii au convenit ca oamenii din prima linie a partidului să nu facă parte din acest guvern de tranziție, excepție fiind Raluca Turcan pentru care se ia în calcul funcția de vicepremier.

Premierul desemnat nu a asumat public niciun nume de viitor ministru, pe lista sa, în dreptul fiecărui minister, fiind în medie trei variante de titulari. Pentru Ministerul de Externe în lista noului guvern figurează Emil Hurezeanu, în prezent consilier prezidențial. De asemenea la Ministerul Apărării se merge pe varianta Nicolae Ciucă, șeful statului major al armatei, a cărui prelungire de mandat a provocat un conflict deschis între președintele Klaus Iohannis și Guvernul PSD via ministrul Apărării, Gabriel Leș. La Justiție momentan e vehiculat numele deputatului Ioan Cupșa, dar şi a şefului baroului de avocaţi Sălaj, Bogdan Ilea.

Pe lista lui Ludovic Orban, în dreptul ministerului de Finanțe sunt trecute numele lui Florin Cîțu, Lucian Heiuș și Bogdan Iulian Huțucă. La Sănătate, cel mai probabil portofoliul va reveni unui manager din sistem, cotat cu șanse fiind Vasile Rîmbu, de la Suceava.

Pentru Educație, Cercetare,Tineret și Sportul, Raluca Turcan sau Monica Anisie, profesoară și șefa PNL sector 2. Pentru Ministerul de Interne, cel mai vehiculat nume a fost cel al senatorului Marcel Vela. La ministerul Transporturilor, care ar urma să se comaseze cu Comunicațiile, în cărți este Lucian Bode, iar la Agricultură, Emil Dumitru, Nicolae Giugea și Adrian Oros.

Pentru Fonduri Europene pe listă sunt Bogdan Glăvan, dar și Violeta Alexandru, șefa PNL București fiind favorită, totodată, și pentru Ministerul Muncii. La Mediu, pe listă este Costel Alexe. La Dezvoltare Regională figrează deputatul Laurențiu Leoreanu.

La economie, între numele de pe lista scurtă sunt Virgil Popescu și Ion Ștefan.

Toți candidații pentru funcțiile de miniștri vor trece printr-un proces de evaluare internă, iar în final, președintele Klaus Iohannis va trebui să-și dea și el acceptul pentru cei propuși.

Ludovic Orban vrea ca Guvernul pe care îl va conduce să aibă maximum 16 ministere , multe dintre cele din actuala structură urmând a fi comasate.