ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, OPINII

Liviu Dragnea și Viktor Orban n-au nimic în comun.

A pune semnul egalității între Dragnea și Viktor Orban e o mare eroare. Sunt mulți care ne spun că susțin dreapta românească, opoziția și în același timp pun semn de egalitate între Dragnea și Viktor Orban. Ei critică ,,iliberalismul” din Polonia și Ungaria. În anii `90, în timp ce Kaczyński și Orban se luptau cu comuniștii și încercau să aducă democrație în țările lor, acești politicieni și analiști votau cu Iliescu și Năstase. Indirect susțin PSD și pe Dragnea. Cu sau fără voie. De ce? Fiindcă temele și valorile alese de Orban au mare trecere la electoratul din România. Asta în primul rând.

Acest articol nu este pro Orban.

De reținuț că 70% dintre maghiari au votat ieri la alegeri. Cu o astfel de prezență, după două cicluri electorale, PSD dispare.

Viktor Orban și-a început cariera în 1988, la 25 de ani, când a înființat FIDESZ. Un partid creștin-liberal, care a susținut economia de piață, libertatea cetățenilor, pluralismul politic. Sigur că tot el a interzis persoanelor de peste 35 de ani să se înscrie în partidul nou format și asta tocmai pentru a se asigura că foștii comuniști și securiști nu vor parazita partidul. A fost partidul tinerilor din Budapesta care se întâlneau în anii 90 la statuia mileniului, în bermude și teniși, cerând drepturi. A fost partidul care a luptat în acei ani `90 împotriva fostului regim comunist, iar în guvernarea 1998-2002 a reușit mari reforme. FIDESZ a luat atunci măsuri de reforme radicale în administrația statului, în special cu economia și privatizarea, după modelul german. La finalul guvernării obține 41% scor electoral, însă pierde alegerile la un procent diferență.

În ultimii opt ani, de când țara este condusă de Orban, singura retorică e în jurul tiraniei lui. Însă băncile despre care se spune că au fost ostracizate de el n-au plecat din Ungaria, iar Ungaria înregistrează anual creștere economică de 4%. În Ungaria s-au făcut și ceva autostrăzi în guvernele Orban. Liderii UE par mereu afectați, dar nu vedem ceva concret împotriva liderului maghiar.

Din 2010, discursul lui Orban este în jurul valorilor creștine, iar patriotismul a devenit valoarea și tema de bază a noii orientări conservoare. A fost o schimbare de strategie esențială și de succes până la urmă.
Sigur că Orban a obținut o mare parte din voturi în urma discursului împotriva imigranților. Bun și care e problema? Sigur că un om ca Orban, tată a cinci copii, aflat la prima căsătorie, nici nu poate gândi altfel (nu e cazul lui Dragnea sau a cuplului Dragnea-Tăriceanu).
Ca o paranteză, s-a reușit ca orice discurs sau părere contrară politicii privind susținerea imigrației să fie taxată la maxim, iar autorului să i se pună etichetă. Toți îi văd pe creștini niște dușmani, dar tot lor le place și vor să trăiască în această lume, construită de acești creștini, nu în alta. Toți sunt împotriva a tot ce propun creștinii, dar îi cheamă și pe ceilalți să trăiască aici. Nu-i bună Europa creștină, dar haideți cu toții aici. E un asalt fără precedent în acest sens.

Până la urmă rezultatul alegerilor din Ungaria e în tandem cu ce se întâmplă într-o mare parte a lumii. Și aici nu vorbim de Rusia. Vorbim de o parte a lumii civilizate. Asta se întâmplă în SUA, Austria, Israel, Polonia, Cehia și urmează în multe alte țări din lumea occidentală.
Dacă nu înțelegi ce se întâmplă în zilele noastre atunci repeți niște clișee și platitudini, gen : „e politica evului mediu”. Bun și în Ungaria cine e dreapta politică? Cine era bine să câștige? Socialismul? Jobbik?
Dacă astăzi susții familia și creștinismul ești din evul mediu după părerile unor mediocri politici. Dar ce ar trebui să suținem? Dar Konrad Adenauer, Robert Schuman, Alcide de Gasperi ce au susținut?

Foarte mulți care se autointitulează de dreapta îl propulsează astăzi pe Dragnea prin tot ceea ce fac și ce spun. Vor să fie în ton cu un așa-zis modernism și repetă niște discursuri ale unor europarlamentari expirați complet, pe care îi interesează doar propria supraviețuire. Niște europarlamentari, gen Dăncilă și alți agramați ca ea (nu vă imaginați că restul sunt mult peste europarlamentarii români), iar pentru asta sunt dispuși să sacrifice totul.

Dragnea face totul din interes electoral. El nu crede ce zice. Nu e nici creștin, nici familist, nici liberal.

România are cel mai mare procent de creștini din lume după Vatican, unde procentul e de 100%. La noi e undeva în jurul lui 99%. Nu poți fi creștin dacă nu susții familia și creștinismul. Peste un an suntem în campania pentru alegerile europarlamentare. Mai sunt 400 de zile. A lăsa PSD-ul să vorbească în numele credinței creștine, a-i tolera acest discurs mincinos, este cea mai mare eroare politică de după `90. Societatea românească este una profund conservatoare și aici nu vorbim de oamenii de la sate. Vorbim de întreaga societate, iar PSD n-are nimic în comun cu aceste valori. Ei mint și fură. Atât.