LIFESTYLE

Locuri magice din România, perfecte pentru o vacanță de poveste

Descoperă câteva dintre cele mai frumoase locuri mai puțin cunoscute din România, neatinse de aglomerația cu care suntem deja obișnuiți, unde poți trăi o vacanță de vis. Sate, localități uitate de timp și redescoperite recent, cu peisaje care îți taie respirația, care te vor surprinde prin frumusețea și autenticitatea lor și care te vor atrage ca un magnet.

1. CHEIA, RÂMEȚ – ALBA

Dacă ar fi să existe un paradis pe pământ, cu siguranță, gospodăria familiei Suliman ar fi aceasta. Gabriel şi Cristina Suliman sunt doi foşti corporatişti bucureşteni, care au avut curajul să spună stop şi să o ia de la capăt, departe de confortul şi regulile „civilizaţiei”. Au vândut apartamentul în care locuiau în Bucureşti şi, împreună cu cei doi copii ai lor, s-au mutat la Cheia, unul dintre cele mai frumoase cătune din Apuseni.

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, cer, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: dormitor, dungi şi interior

Gospodăria lor e un muzeu în aer liber, în adevăratul  sens al cuvântului, în care atracţia principală sunt două case moţeşti, vechi, acoperite cu paie. Într-una locuieşte familia Suliman, iar, în cealaltă, primește oaspeţi. În curtea gospodăriei, soţii Suliman au amenajat un loc de campare, cu un view superb spre Piscul Vulturului.

Este posibil ca imaginea să conţină: mâncare şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

Accesul în cătun se face doar pe jos. Preţul pentru campare este de 5 lei/persoană pe zi, iar căsuţa se închiriază pentru 240 de lei pe noapte (aici pot dormi 4 persoane, în paturi, iar restul pe saltele izopren).

2. CERDACUL CU LAVANDĂ – SĂLAJ

Cerdacul cu Lavanda își deschide anual porțile între 1 mai și 1 octombrie.
Conceptul acestei destinații aparte este de a invita oamenii să descopere un mic colț de țară impregnat cu istorie și să se bucure în deplinătate de o casă tradițională autentică, să se poată destinde în liniște și să simtă ca, preț de câteva zile, acest loc a fost creat pentru ca ei să poată evada din tot ceea ce înseamnă agitație și griji cotidiene.

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: dormitor şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: dormitor şi interior

Cerdacul cu Lavanda se închiriază în exclusivitate, casa fiind compusă din dormitor cu pat matrimonial, salon cu șemineu, baie și terasa privată cu vedere la Castrul Roman de la Porolissum.
Capacitatea maxima de cazare este de 3 persoane (salonul dispune de un pat simplu).
Durata minima de sejur pe care o puteți rezerva este de 2 nopți.

Pe durata sejurului sunt puse la dispoziție următoarele facilități:
În Cerdac: TV, WiFi, minibar, cafetieră, ceainic, prosoape, produse de igienă,
În curtea Cerdacului : parcare privată, foișor cu barbecue, acces liber la servicii de spălătorie/călcătorie, precum și în gradina de legume bio de la Cerdacul cu Lavanda.
La cerere, se pot procura produse tradiționale de la localnici pentru pregătirea mesei.

Este posibil ca imaginea să conţină: oameni stând jos, masă şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

Este posibil ca imaginea să conţină: oameni stând jos, masă şi interior

TARIFE /
50 euro/ noapte / 2 persoane ( prețul nu include micul dejun)
Supliment 10 euro/noapte/ 3 persoane ( prețul nu include micul dejun).

Rezervările se fac prin mesaj privat pe pagina Cerdacului cu Lavanda.

3. CAMPING VALEA IARULUI – URICANI, HUNEDOARA

Vacanță la cort de 5 stele, în inima munților Retezat. Așa ar putea fi descris, în câteva cuvinte, Camping-ul VALEA IARULUI. E locul care îmbină perfect libertatea campingurilor clasice și confortul camerelor de hotel. Aici, te poți bucura de aerul de munte, fără să renunți la confortul cu care ești obișnuit.

Condițiile sunt excelente, sunt binevenite și familiile cu copii, fie ei și foarte mici. În camping, proprietarii au amenajat dușuri, o bucătărie complet utilată, unde puteți găsi un loc pentru grătar, dar și unul de joacă pentru copii. Campingul se deschide, anul acesta, pe 1 iunie, cu o petrecere dedicată celor mici.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni făcând sport, copac, copil, cer, iarbă, în aer liber şi natură

Prețul pentru o noapte de cazare este de 100 de lei /persoană. În fiecare cort, există 3 paturi, astfel costul închirierii unui cort ajunge la 300 de lei pe noapte.

4. DOLPHIN CAMPING – SFÂNTU GHEORGHE, DELTA DUNĂRII 

Iubitorii de natură sălbatică pot avea parte de o experiență unică într-unul dintre cele mai pitorești campinguri din Europa. Green Dolphin Camping se află în Sfântu Gheorghe, într-o zonă pitorească din Rezervația Deltei Dunării, locul unde Dunărea întâlnește Marea Neagră. Este destinatia potrivita celor care au nostalgia vacantelor boeme, a plajelor nesfarsite si aproape pustii.

Campingul are 55 de bungalouri din lemn, acoperite cu stuf și un spațiu de campare pentru un număr de aproximativ 500 de corturi. Accesul la proprietate se face exclusiv cu barca. Oaspeții care sosesc cu mașina pot parca în orașul Murighiol care se află la 47 km. Serviciul de transfer durează aproximativ o oră.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, noapte, copac şi în aer liber

Costul campării unui cort de 2 persoane porneşte la 6,5 euro în extra sezon şi 8 euro în high season. Preţul închirierii unui bungalou porneşte de 13 euro şi poate ajunge la 18 euro, în lunile iunie, iulie şi august.

5. ŢARA NOMADĂ – RUNC, ALBA

Tara Nomadă este un camping – hostel, un proiect iniţiat de doi tineri olandezi, Jordi și Bente, care au venit, pentru prima dată, în Romania, în 2010. Acum,  s-au stabilit în Runc, în Munții Apuseni, unde au transformat o fosta șură în hostel, iar curtea de lângă, în camping pentru corturi. Campingul este dedicat exclusiv corturilor, iar cei care au rulote mici, trebuie să contacteze înainte proprietarul, pentru a li se confirma dacă există sau nu suficient spaţiu.

Ţara Nomadă oferă posibilitatea de a practica yoga şi meditaţia și, astfel, este, mai degrabă, un loc destinat relaxării şi mai puţin distracţiei.

25 de lei, este costul de campare pentru o persoană/zi. Preţul cazării în hostel porneşte de la 55 de lei/ noapte.

6. BABOU – BREB, MARAMUREŞ

La poalele munților Gutâi, în Breb, satul de suflet al prințului Charles, doi olandezi, mutați de nouă ani în România, și-au deschis curtea generoasă turiștilor care vor să campeze aici ori cu cortul, ori cu rulota. Și-au numit locul Babou. Sunt peste 6000 de metri pătrați „de liniște”, unde te poți reconecta cu natura. Aici, greierii chiar se aud țârâind în iarbă, atât de izolată este grădina. Satul este micuț, cu doar vreo 500 de case și livezi nesfârșite, și are acea calmitate pe care doar viața la țară ți-o poate oferi.

De aici, poți închiria corturi, biciclete, iar locul are wifi, 10 puncte de electricitate și hamace pentru relaxare. Tabăra de campare a olandezilor se deschide începând cu 12 aprilie.

Adulţii plătesc la Babou 30 de lei, iar copiii 10 lei, pe noapte. Pentru folosirea curentului electric, mai trebuie să plătiţi, suplimentar, 10 lei, pentru fiecare zi.

7. TRADIŢIONAL CASA – ROŞIA, BIHOR

Ne mutăm în Munții Pădurea Craiului, în Cătunul Runcuri, unde descoperim un alt loc minunat, numai bun să-ți ridici cortul și să respiri aerul curat de munte.  Tradiţional Casa este, de fapt, un complex de case vechi, recondiționate. Chiar lângă ele, puteți campa și vă puteți relaxa, pentru câteva zile, în mirosul de „iarbă verde de acasă” și puteți vedea stelele clar pe cer. Așa ca-n copilărie la bunici. foto: (bihorinimagini.ro).

Locul este amplasat pe un deal, de unde se văd ca-n palmă depresiunea Beiușului și Munții Bihorului.

20 de corturi au loc aici, simultan, cu acces la bucătărie, sala de mese și grup sanitar exterior. De asemenea, există și o zonă de grătar.

Camparea costă 10 lei de persoană pe zi.

sursa: călătorînbascheți.ro