ACTUALITATE, ECONOMIC

Lotul 4 din autostrada Sibiu Piteşti dintre Curtea de Argeş şi Tigveni întră în execuţie

Astazi CNAIR a anuntat castigatorul executiei lotului 4 al autostrazii Sibiu Pitesti, sectorul de 10 km cuprins intre Tigveni si Curtea de Arges. Este vorba de firma austriaca Porr. Daca nu vor fi contestatii contractul de 2 miliarde lei poate fi semnat in luna martie. Costul ridicat se datoreaza tunelului de 1,3km ce realizeaza trecerea de pe Valea raului Topolog pe Valea Argesului. Nodul rutier Tigveni din capat e inclus de asemenea in acest lot, astfel ca traficul poate fi descarcat in DN73C.
In continuarea autostrazii, de construirea lotului 5 Curtea de Arges – Pitest se ocupa firma italiana Astaldi. Constractul a fost semnat in martie 2020. Ordinul de incepere al lucrarilor a fost dat in urma cu 7 luni, si contine perioada de proiecatre 12 luni. Ne asteptam ca in aceasta primavara sa vedem utilajele constructorului in teren. Ca de obicei, va vom aduce fotografii ale santierului, si video din drona.
Adevarata utilitate a trecerii montane va veni doar odata cu construirea lotului 3, cel mai lung, scump si dificil din toata autostarda A1. El realizeaza trecerea intre Valea Oltului si Valea Topolog, si are 37km. Licitatia cu pre-calificare se afla in desfasurare. In 27 noiembrie 2020 au fost depuse 15 candidaturi, si asteptam Compania selecteze primele 6 companii cu care sa continue licitatia. Valoare estimata pentru acest lot e 5 miliarde de lei.
Trecem in revista si lotul 2 intre Boita si Cornetu, cel mai intarziat lot al autostrazii Sibiu Pitesti. Procedura de licitatie cu pre-calificare a fost lansata abia in luna decembrie 2020. Autostrada are 31 km de-a lungul defileului Oltului, cu un cost estimat de 4,6 miliarde lei.
Aceeasi firma Porr se ocupa de construirea lotului 1 intre Sibiu si Boita, avand un progres fizic de 31%.