DIN TRANSILVANIA, ECONOMIC

Lucian Bode, ministrul transporturilor: Am finalizat proiectele de proiectare pentru 450 km de autostrăzi, drumuri ocolitoare și drumuri extrem VIDEO

Lucian Bode, ministrul transporturilor, a declarat duminică la Digi24 că are vești bune pentru șoferii români și a enumerat mai multe proiecte de infrastructură rutieră care vor fi inaugurate până la sfârșitul acestui an. Ministrul a spus că are speranțe ca până la sfârșitul anului să poată fi inaugurat și primul tronson de autostradă din Moldova.

„Îmi doresc să terminăm tot ce am început și care are un progres fizic de peste 90 la sută – variante ocolitoare, drumuri naționale. Eu cred că anul 2020 va fi anul în care vom putea spune că s-au construit autostrăzi în România, iar perioada 2021-2024 va fi perioada în care infrastructura de transport se va dezvolta și va fi coloana vertebrală pe care se va ridica economia acestei țări”, a spus Lucian Bode.

„În România, să finalizezi un proiect de infrastructură mare la timp este ceva ieșit din comun. Dacă, eventual, reușești să-l finalizezi înainte de termen putem spune că este un miracol. Dar nu este un miracol”, a mai declarat ministrul transporturilor, duminică, la Digi24.

„Mi-am bazat atunci această afirmație pe câteva argumente: ieșisem atunci din starea de urgență, în 15 mai, cu toate marile șantiere menținute deschise în pandemie. În această perioadă dificilă de pandemie am reușit să dăm noi ordine de șantiere, începând astfel lucrările pe autostrada Sibiu-Pitești sau pe autostrada Transilvania, pentru 105 kilometri de autostradă și drum expres am dat ordine de începere noi. Tot în această perioadă, am terminat noi contracte de proiectare și execuție pentru aproximativ 450 de kilometri de autostrăzi, drum expres și variante ocolitoare, intrând astfel pe o traiectorie ireversibilă de implementări”, a declarat Lucian Bode la Digi24.

În legătură cu tronsonul Sebeș-Turda, lotul 1, cei 17 km, conform contractului, trebuiau să fie finalizați în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95 la sută.  În condițiile în care vom avea cel puțin 25 de zile fără intemperii, în condiții meteo favorabile, cei 17 km de autostradă din Sebeș – Turda vor fi dați în trafic, spune ministrul.

„De asemenea, Râșnov-Cristian, sunt 10 kilometri din Comarnic-Brașov, au termen de finalizare în acest an, se vor finaliza în acest an!” – asigură ministrul.

„Nu este un miracol să terminăm înainte de termen. Este normalitatea la care tindem de foarte mult timp”, a punctat Lucian Bode.

În acest sens, el a dat și exemplul variantei ocolitoare Bacău. „Aici avem 31 de kilometri, din care 17 km în regim de autostradă. Au termen de finalizare ianuarie 2022. Am dat în trafic la începutul lunii septembrie 7 km din drumul național, legătura spre Onești, iar cei 17 km de autostradă au în acest moment un progres fizic de peste 95 la sută. Asta îmi dă speranță că până la sfârșitul anului putem inaugura primul tronson de autostradă din Moldova!”, a menționat Bode.

„De asemenea, drumul expres Craiova-Pitești, cu tronsonul 2, cu cele două variante ocolitoare, de la Balș și de la Slatina, 41 de km, în acest moment au un progres fizic de peste 55 la sută. Și aici vorbim despre un constructor român, la fel ca și la Râșnov-Cristian, și la varianta ocolitoare Bacău este același constructor, care a reușit să depășească progresul fizic din contract și va termina această lucrare, cu cele două centuri ocolitoare, Balș și Slatina, înainte de termenul stabilit în contract, și anume decembrie 2021”, a subliniat ministrul.

Ministrul transporturilor legat de situația Centurii București.

„Inelul de centură a Capitalei are 102 km. Sectorul de sud are trei tronsoane, total 52 de km.

În ceea ce privește sectorul de nord, cu cei 50 de km, avem un tronson pentru care am semnat contractul de proiectare și execuție și trei tronsoane licitate, dar care se află în perioada de contestație, din păcate, toate trei”, a explicat Lucian Bode.

„Noi ne-am propus ca până în 2023 inelul de centură al Bucureștiului, la profil de autostradă, să fie finalizat ca parte componentă a coridorului principal pan-european Constanța-București-Pitești-Sibiu-Nădlac”, a încheiat ministrul transporturilor.