ACTUALITATE, POLITICĂ

Ludovic Orban: Am purtat discuţii cu USR, PMP, UDMR, PRO România, pentru susţinerea moţiunii de cenzură

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că obiectivul partidului este să depună moţiunea de cenzură într-un termen cât mai scurt, dacă este posibil chiar miercuri, astfel încât să se intre cât mai rapid în procedura de prezentare a moţiunii, de dezbatere şi de votare a ei. El a menţionat că se negociază cu USR, PMP, PRO România, UDMR şi individual cu parlamentari de la PSD şi ALDE.

“În 26 mai românii au dat un vot masiv de neîncredere în actualul Guvern şi au arătat limpede că nu mai vor ca soarta lor să depindă de Guvernul PSD-ALDE. PNL a luat mai multe voturi decât PSD şi ALDE, partidele care formează actuala coaliţie de guvernare, luate împreună.

PNL este consecvent în demersul constituţional pe care l-a demarat de a iniţia moţiunea de cenzură cu obiectivul de a pune punct acestei guvernări nocive pentru România. Am evaluat astăzi în cadrul BEx stadiul negocierilor purtate şi de asemenea am decis paşii următori. Textul moţiunii de cenzură este aproape finalizat, urmează să-l aducem la forma finală în cursul acestei zile.

De asemenea, până astăzi, am purtat negocieri cu toate formaţiunile politice, care se declară împotriva actualului Guvern, de la care avem semnale pozitive de susţinere sau de votare a moţiunii de cenzură.

Eu cred că în momentul de faţă cel mai important este să convingem un număr de 233 de parlamentari, că românii au decis clar prin votul din 26 mai, că nu mai vor să fie conduşi de actuala coaliţie PSD-ALDE. Orice discuţie ulterioară va depinde de reuşita acestei moţiuni de cenzură, iar pentru Partidul Naţional Liberal, mesajul cel mai puternic pe care l-am primit din partea cetăţenilor români şi pe care vrem să-l transpunem în fapt este să încheiem această guvernare care face rău românilor.

Negocierile continuă şi nu pot să vă fac previziuni, decât că până în momentul de faţă avem un număr semnificativ de posibili votanţi ai moţiunii de cenzură, mai mare decât la celelalte moţiuni de cenzură şi că negocierile continuă.

Asta este din nou o chestiune ce vizează ceea ce se va întâmpla ulterior moţiunii de cenzură. Pentru noi, obiectivul fundamental este să treacă această moţiune de cenzură.

(Dar aprobaţi atitudinea lui Rareş Bogdan şi dialogul pe care l-a avut în acea intervenţie?)

Consider că USR, PMP, PRO România, UDMR, pot fi convinşi să susţină această moţiune de cenzură şi voi face toate eforturile pe care le pot depune în calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, pentru a-i convinge să susţină această moţiune de cenzură.

Sunt convins că vor vota moţiunea de cenzură şi voi trece peste astfel de critici. Important este ca, repet, toţi aceia care s-au prezentat în alegeri ca adversari politici ai actualei guvernări, să se comporte în conformitate cu atitudinea pe care au avut-o şi în acţiunea politică din ultimii ani şi în campanie electorală şi să se comporte în conformitate cu voinţa exprimată de cetăţeni.

În nicio ţară din lumea asta nu este acuzată opoziţia pentru că eşuează o moţiune de cenzură. Poate fi acuzată opoziţia dacă nu depune o moţiune de cenzură şi dacă nu depune toate eforturile necesare pentru a putea convinge parlamentarii din zona puterii să voteze moţiunea de cenzură.

În ceea ce ne priveşte pe noi, am spus din capul locului că singurul instrument constituţional democratic pe care îl avem la dispoziţie pentru a pune în practică voinţa românilor şi anume, aceea de a scăpa de guvernarea PSD-ALDE, este moţiunea de cenzură, că tratăm cu cea mai mare seriozitate această moţiune de cenzură, că suntem implicaţi cu toată forţa politică şi de negociere pe care o avem la dispoziţie pentru a asigura reuşita moţiunii de cenzură.

Partidul Naţional Liberal este pregătit în orice moment să-şi asume răspunderea guvernării. Avem candidat la funcţia de prim-ministru, care este votat în forurile statutare ale Partidului Naţional Liberal.

Ştiţi foarte bine că, în martie, anul trecut, a fost stabilit candidatul la funcţia de prim-ministru al PNL. Nu vrem acum, noi, să punem o condiţie în negocierile pentru moţiunea de cenzură prin sprijinirea premierului propus de PNL.

Toate aceste negocieri vor fi în cadrul aşezământului constituţional, în cadrul consultărilor declanşate de preşedintele României, care vor avea loc la Palatul Cotroceni şi acolo se va genera o formula de guvernare.

În ceea ce ne priveşte pe noi, am spus din capul locului că suntem pregătiţi să ne asumăm răspunderea guvernării şi mai ales că suntem pregătiţi cu un set de priorităţi de guvernare pentru o perioadă de timp de un an şi jumătate , cât au rămas până la alegerile parlamentare, şi că suntem dispuşi să formăm o majoritate parlamentară care să poată să asigure o bună guvernare a României, pentru că din punctul nostru de vedere orice lună care trece cu Guvernul Dăncilă, este o lună pierdută pentru România şi că actele guvernării sunt împotriva interesului general al României”, a declarat Ludovic Orban.