Ludovic Orban: ,,Guvernul a pus în spinarea fiecărui român o datorie suplimentară de 5,5 miliarde euro”

,,Anul trecut, guvernul a îndatorat România  și a pus în spinarea fiecărui cetățean o datorie publică suplimentară de 5,5 miliarde de euro. Această datorie a fost făcută fără ca să se finalizeze vreun tronson de autostradă, fără ca să se finalizeze vreun tronson de cale ferată, fără ca să se contruiască un spital, o hidrocentrală, o investiție, o capacitate de producție nouă care să fie realizată din bani publici. Acești bani au fost tocați pe subvenții, pe pomeni electoraliste, pe cheltuieli care nu au absolut niciun fel de fundament, iar anul trecut am avut cel mai mic procent de investiții realizat din buget ca pondere, raportat fie la buget fie la PIB”, a precizat liderul PNL, afla la o întâlnire cu filiala PNL Brașov.

Legat de situația bugetelor locale, afectare de măsurile fiscale președintele liberalilor a menționat că ,,PNL are depuse la Parlament două proiecte de lege pe care le considerăm foarte importante şi care, de altfel, se găseau în programul de guvernare al PSD-ALDE, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018. Primul proiect de lege este transferul integral al impozitului pe venit ca sursă de venit pentru bugetele locale, 63% direct la localităţi, restul împărţite fie la consiliul judeţean, fie împărţite pe formulă la nivelul bugetului de stat. Al doilea proiect de lege înaintat de PNL prevede ca un procent de 80% din redevenţele obţinute din exploatarea bogăţiilor subsolului să se facă sursă de venit la bugetele locale, o parte la bugetul localităţii şi o parte la bugetul consililui judeţean. Aceste măsuri devin imperios necesare să fie puse în practică, pentru că Guvernul prin ordonanţa nr. 79, şi mai ales prin Legea bugetului de stat, literalmente a jefuit administraţiile locale.

Peste un miliard de euro au fost luat din veniturile acestor administraţii locale şi toate proiectele de investiţii începute sau care urmează să înceapă pe care le derulează aceste administraţii locale sunt puse sub semnul întrebării din cauza acestui rapt făcut de Guvern la administraţiile locale. În special la administraţiile locale performante, care au generat locuri de muncă, care au atras investiţii în localităţi, care au reuşit să creeze un nivel de viaţă peste medie pentru locuitorii comunităţilor locale administrate. Nu întâmplător, cea mai mare parte a acestor administraţii sunt administraţii liberale, iar cel mai mare rapt făcut de acest Guvern a fost făcut din bugetele locale, mai bine-zis din banii acestor comunităţi locale, bani care erau absolut necesari pentru derularea programelor de investiţii”.

Întrebat ce va face dacă va fi atacată decizia domului președinte la CCR și dacă doamna Kovesi va rămâne în continuare șefa DNA și unele partide care vor ataca la CCR, liderul PNL a precizat: ,,Şi dacă atacă ce? Oricum, PSD, ştie toată lumea, are un singur obiectiv: să pună botniţă procurorilor, să nu-i mai deranjeze pentru furăciunile pe care le-au făcut sau le fac. Noi susţinem independenţa justiţiei, susţinem derularea unei campanii anticorupţie. Evident, fără abuzuri, cu dosare care stau în picioare, cu doasare bine fundamentate, care să reflecte realitatea. Această campanie anticorupţie este necesară, pentru că se vede cu ochiul liber – la conducerea ţării se află nişte oameni care sunt certaţi cu legea”.

 

 

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.