DIN TRANSILVANIA, POLITICĂ

Ludovic Orban: La Cluj şi în colaborare cu UBB şi cu alte universităţi, va fi un institut de tehnologii inovative

Municipiul Cluj-Napoca va beneficia de un institut de tehnologii inovative, finanțat prin proiectul Europa Inteligentă și edificat de Universitatea Babeș-Bolyai, cu sprijinul Guvernului României! Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, care s-a afalt într-o vizită în județul Cluj.

În cadrul vizitei întreprinse astăzi la Cluj-Napoca, premierul României, Ludovic Orban, a avut o întâlnire cu rectorul UBB Cluj, Daniel David și reprezentanți ai conducerii UBB.
UBB, conform evaluărilor, conform rankingului, este universitatea cea mai bine clasată, cu din Cluj, ci din România. În cadrul întâlnirii, premierul Ludovic Orban a subliniat faptul că la Cluj se va înfiinţa unul dintre institutele care urmează să devină principalele beneficiare ale resurselor financiare disponibile pentru România în cadrul priorităţii Europa Inteligentă.
“Este clar că în urma acestei discuţii, pot să vă spun că la Cluj şi în colaborare cu UBB şi cu alte universităţi, va fi un institut de tehnologii inovative. Aceasta cu atât mai mult cu cât Clujul a intrat în finala pentru stabilirea Capitalei inovaţiei. Sigur, pe lângă subiectele abordate, care necesită o abordare sistemică şi un dialog permanent pentru identificarea de soluţii pentru creşterea calităţii educaţiei în România, am abordat subiecte importante. Unul dintre subiecte este cel legat de înfiinţarea, la Cluj, a unuia dintre institutele care urmează să devină principalele beneficiare ale resurselor financiare disponibile pentru România, în cadrul priorităţii “Europa Inteligentă”. În urma acestei discuţii, pot să vă spun că, la Cluj – în colaborare cu UBB şi cu alte universităţi, pentru că UBB este integrativ în politica educaţională şi de cercetare pe care o face –  va fi un institut de tehnologii inovative; asta, cu atât mai mult cu cât Clujul a intrat în finala pentru stabilirea capitalei inovaţiei – şi vă urez succes în această finală!
Apropo de ceea ce am discutat, de o concentrare, de o întărire a universităţilor, printr-o îmbunătăţire a colaborării şi a concentrării – domnul rector ne-a expus două proiecte: un proiect legat de absorbţia Universităţii “Eftimie Murgu” în cadrul UBB – este un proiect de hotărâre de guvern care a fost iniţiat de Ministerul Educaţiei, se află pe circuitul de avizare şi i-am dat garanţia adoptării acestei hotărâri de guvern, pentru a concretiza această absorbţie. De asemenea, am mai discutat despre unificarea grădinilor botanice – şi aici am înţeles că, de trei ani de zile, se plimbă pe circuit un proiect de hotărâre de guvern, dar am înţeles că încă n-am dat de el – Jibou şi Cluj. Vom vedea exact în ce stadiu se găseşte şi susţin clar adoptarea unei astfel de hotărâri.
Închei prin a transmite un mesaj de deschidere totală faţă de mediul universitar, faţă de universităţile de calitate din România, printr-un dialog constant, pentru a lua cele mai bune decizii pentru a îmbunătăţi calitatea actului educaţional
“, a declarat premierul Ludovic Orban.