ACTUALITATE, POLITICĂ

Ludovic Orban: “Nu trebuie să sufere românii pentru aberaţiile, pentru ticăloşiile care sunt comise de o majoritate guvernamentală”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a participat la o reuniune a liberalilor bihoreni. Alături de el au fost prezenţi primarul Oradiei, Ilie Bolojan, Vasile Blaga, Robert Sighiartău, Rareş Bogdan şi a alţi lideri ai PNL.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a lansat o serie de noi atacuri la adresa guvernării şi a îndemnat lumea să participe la votul pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul de pe 26 mai.

“Votul la referendum este la fel de important ca votul pentru alegerile pentru Parlamentul European şi de fapt, şi acest referendum este în legătură directă cu Uniunea Europeană. Practic, îi chem pe bihoreni să vină la vot şi spună clar că vor să rămână în Uniunea Europeană, pentru că este din ce în ce mai clar din declaraţiile tuturor oficialilor europeni şi tuturor partenerilor noştri, că dacă actuala majoritate guvernamentală va mai agresa justiţia, va mai afecta independenţa justiţiei, va afecta în continuare liberul acces al cetăţeanului la actul de justiţie, va încerca să pună botniţă magistraţilor din România şi să controleze politic justiţia din România. Există riscul major ca România să aibă de suferit consecinţe, care să-i afecteze pe români.

Nu trebuie să sufere românii pentru aberaţiile, pentru ticăloşiile care sunt comise de o majoritate guvernamentală condusă de nişte indivizi care nu au niciun fel de respect faţă de lege, care consideră România ca fiind moşia lor şi care consideră banul public ca o sursă de a produce bani personali prin intermediul corupţiei.

Să se gândească fiecare român ce s-ar întâmpla dacă nu trece referendumul. Dacă nu trece referendumul, nu se întruneşte cvorumul. Actuala putere o să creadă că are liber la furat şi îşi va permite să dea orice fel de act normativ, care să afecteze drepturile şi libertăţile individuale ale cetăţenilor, care să afecteze independenţa justiţiei.

Ştim foarte clar din cercetările sociologice, că aproape 90% dintre români consideră corupţia o ameninţare la adresa democraţiei, bunei funcţionări a economiei şi la adresa societăţii româneşti. De asemenea, ştim foarte clar că un procent aproape similar susţine interzicerea amnistiei şi graţierii. Ca atare, singurul lucru pe care trebuie să-l facă este să se prezinte la vot, să voteze ,,DA,, la referendum, să voteze Partidul Naţional Liberal, la alegerile pentru Parlamentul European pentru a pune capăt acestei agresiuni sistematice împotriva justiţiei şi pentru a garanta fiecărui român că nu va mai fi furat de niciun om, care deţine putere în România.

România trebuie să fie reprezentată, la nivelul Parlamentului European, de oameni care sunt cunoscuţi, de oameni care sunt respectaţi, de oameni care sunt acceptaţi ca parteneri de dialog şi oameni care au capacitatea de a argumenta şi de a susţine interesele României, ceea ce nu este cazul actualei majorităţi.

Noi am condiţionat intrarea în Schengen de preluarea guvernării pentru că în momentul preluării guvernării vom ştii foarte bine ce să facem pentru că la ora actuală ştim foarte clar cine se opune şi care sunt motivele acestei opoziţii. Este clar că trebuie să îndepărtezi motivele acestei opoziţii şi să negociezi cu cei care se opun pentru a obţine lucrurile respective.

Noi am făcut lucruri în Parlamentul European. În Parlamentul European s-a votat o rezoluţie, care susţine integrarea României şi a Bulgariei în Schengen, iar această rezoluţie a fost susţinută în mare parte de grupul PPE, dar este adevărat că a fost susţinută şi de alte grupuri politice. Sigur, nu Parlamentul European ia decizia. Parlamentul a exprimat o poziţie, un punct de vedere, care este deja important şi de care trebuie să se ţină cont în perspectiva discuţiilor ulterioare.

Cine e de vină că din 42 de miliarde de euro, care au fost alocaţi României, Guvernul acesta nu a fost în stare să folosească aceşti bani pentru ceea ce au nevoie românii. Ei se laudă cu o absorbţie mincinoasă. Dacă dăm de o parte plăţile directe la hectar, în care Guvernul nu are niciun merit, astea sunt nişte drepturi pe care le au fermierii români şi dacă dăm la o parte fondurile atrase de administraţiile locale, rămâne mai nimic. Guvernul ăsta n-a fost în stare să înceapă nici un singur proiect mare de infrastrcutură de transport, nu mai vorbesc de toate celelalte programe care bat pasul pe loc, care sunt în competenţa Guvernului.

Nu mai vreau să intru în alte şi alte detalii, Rovana Plumb, capul de listă, pai eu aş fi ascuns-o pe Rovana Plumb, nu aş fi pus-o cap de listă. Rovana Plumb, ca ministru al Mediului este vinovată că s-au pierdut 400 de milioane de euro din banii alocaţi pentru Mediu. Rovana Plumb a fost ministrul Fondurilor Europene şi este vinovatul principal pentru faptul că România este pe ultimele locuri la absorbţia fondurilor europene, că românii nu beneficiază de apă, de canal, de autostrăzi, de spitale regionale şi de toate celelalte lucruri care puteau fi finanţate prin fonduri europene, Rovana Plumb este principalul vinovat şi Dragnea o pune cap de listă. Păi, o ascundeam undeva, în ultima comună din Dâmboviţa pe Rovana Plumb.

Dacă nu era Ilie Bolojan, aici de faţă, Emil Boc, pierdeam 800 de milioane de euro anul trecut şi Guvernul nu a scos un sunet că datorită lui Emil Boc şi a lui Ilie Bolojan şi a proiectelor pe care le aveau în derulare, noi am putut să folosim acei bani, 800 de milioane de euro care urmau să fie dezangajaţi din cauza incapacităţii lor de a absorbii fonduri europene şi s-a acceptat decontarea unor proiecte de investiţii care erau în cadrul respectiv şi am putut să salvăm banii respectivi, banii respectivi nu au fost pierduţi pentru România.

Ghidurile solicitate din România conţin cele mai multe condiţionalităţi şi cele mai stupide şi idioate proceduri din toată Europa. În loc să se uite la polonezi, în loc să se uite la spanioli, să vadă cât de simple sunt lucrurile, că pot să depui un proiect cu un dosar, nu cu un microbuz de dosare pentru a obţine fonduri europene.

În România se resping fondurile europene de către conducătorii AM-urilor pe nişte imbecilităţi. Primarului Robu i s-a respins un proiect pe mobilitate de finanţare a achiziţiei unor autobuze electrice pentru că pe şase pagini nu avea conform cu originalul,în condiţiile în care, în momentul în care te duci la evaluare, te duci cu originalul, nu te duci numai cu copia în care se certifică conform cu originalul şi în condiţiile în care funcţionarul este abilitat să dea conform cu originalul.

Este ceva de noaptea minţii, sunt atâtea nebunii în ţara asta, care sunt generate de acest Guvern şi care au creat imposibilitatea sau au întârziat la maxim posibilitatea de a absorbii fonduri europene încât, ăştia îşi dau singuri cu stângul în dreptul şi aproape cred că ei, de fapt, nu vor să folosească banii europeni, pentru că banii europeni duc la dezvoltare iar lor nu le convine ca românii să trăiască mai bine pentru că în momentul în care trăiesc mai bine nu mai au nevoie de ei”, a declarat preşedintele PNL.