POLITICĂ, ECONOMIC

Ludovic Orban: Pregătim PNDL 3. Când va putea fi lansat Programul

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că Guvernul lucrează la Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 3, care va fi lansat după finalizarea primelor două programe și după ce se va ști ce proiecte de investiții ale autorităților locale vor fi finanțate din fonduri europene. Acesta a mai spus că PNDL 1 va fi prelungit cu un an de zile pentru a finaliza lucrările începute, în număr de 1.000.

“Întâi să finalizăm PNDL I și II. Suntem în pregătire pentru un PNDL, dar acesta vrem să fie realizat după ce știm cu precizie ce tipuri de proiecte vor fi finanțate din bugetul UE 2021-2027 și de asemenea din Programul Național de Reziliență și Recuperare. În momentul în care vom ști foarte clar ce poriecte de investiții ale autorităților locale vor fi finanțate prin cele două surse venite de la bugetul UE, vom face complementar un PNDL III.

În materie de PNDL 1, care a fost administrat aproape integral de guvernele PSD, și azi există 1.000 de proiecte nefinalizate. Va trebui să intervenim cu un act normativ, pentru că altfel autoritățile locale care au beneficiat de finanțare pe PNDL I, dar nu au procesele verbale de recepție la terminarea lucrării gata până în 31 decembrie, trebuie să ramburzese toți banii pe care i-au primit către Guvern.

Vom veni cu un act normativ astfel încât să prelungim cu un an de zile termenul de finalizare al lucrărilor din PNDL 1”, a afirmat Ludovic Orban.