POLITICĂ

Ludovic Orban: “PSD fură tot, inclusiv idei”

Președintele PNL, Ludovic Orban, consideră că deficitul de forţă de muncă din România face ca foarte multe investiţii să nu se realizeze şi foarte multe firme să fie în imposibilitatea de a evolua, astfel fiind afectat potenţialul de dezvoltare al ţării.

“Există o instabilitate pe piaţa muncii şi foarte mulţi angajatori se plâng de faptul că angajaţii lor stau cu un ochi afară, pentru căutarea unui loc de muncă, şi cu un ochi la stat, din cauza creşterii salariilor şi competiţiei neloiale pe care o fac instituţiile publice companiilor private”, a declarat Orban, prezent la Forumul Administraţiei Publice Locale de la Iași.

El a menţionat că PNL a venit cu mai multe propuneri legislative, printre care şi facilitarea accesului pe piaţa muncii din România a cetăţenilor din spaţiul extracomunitar. Orban a spus că în jurul României sunt foarte mulţi cetăţeni, care nu fac parte din spaţiul comunitar, dar care ar putea lucra pe teritoriul ţării noastre şi ar rezolva mare parte din deficitul de forţă de muncă.

În context, Ludovic Orban a susţinut că modificarea legislativă anunţată de preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, referitoare accesul pe piaţa muncii din România, a fost un proiect de lege al PNL, înaintat în urmă cu nouă luni şi pe care Puterea nu l-a susţinut.

“Am văzut că guvernanţii nu fură numai resurse publice, ci fură şi idei de la Opoziţie. Aici este chiar un paradox. Partidul condus de Tăriceanu a votat împotriva proiectului de lege pe care zice că l-a înaintat el. PNL a înaintat acest proiect de lege privind simplificarea procedurilor de acces pe piaţa muncii pentru cetăţenii din non-UE în urmă cu nouă luni”, a declarat Ludovic Orban.

Joi, Tăriceanu a anunţat că a propus o modificare legislativă prin care muncitorii străini care sunt aduşi în România să fie plătiţi cu salariul minim, să nu existe obligativitatea de a primi salariul mediu brut pe economie. El a precizat că această măsură şi alocarea unui contingent mai mare de muncitori străini pentru a acoperi necesarul intern ar rezolva “criza majoră” de forţă de muncă din economie.