LIFESTYLE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Lungmetrajul “Miracol”, în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia

“Miracol”, cel mai nou lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri (“Periferic”, “Neidentificat”), a fost selecţionat în cadrul celei de-a 78-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, cel mai vechi festival de film şi unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume.

Este prima participare a unui lungmetraj românesc într-o secţiune competiţională la acest festival în ultimii 12 ani. Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia (Biennale Cinema) va avea loc în perioada 1 – 11 septembrie 2021.

“Miracol” va avea premiera în secţiunea competitivă Orizzonti, dedicată filmelor care reprezintă cele mai noi şi expresive tendinţe din cinematografia internaţională. IRCCU Veneţia susţine participarea echipei lungmetrajului în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. Filmul va ajunge pe marile ecrane din România la începutul anului 2022, distribuit de către Bold Films Studio.

Împărţit în două capitole, “Miracol” o urmăreşte pe tânăra călugăriţă novice CRISTINA TOFAN (Ioana Bugarin) în timp ce se strecoară afară dintr-o mănăstire izolată, pentru a merge la spitalul din oraşul vecin. Nereuşind să-şi rezolve problemele şi să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, pe drumul de întoarcere întâlneşte o soartă neaşteptată. A doua parte a filmului îl are în centru pe MARIUS PREDA (Emanuel Pârvu), inspectorul de poliţie plecat pe urmele ei. Marius reface călătoria Cristinei, pas cu pas – într-o structură perfect oglindită. Investigaţia detectivului aduce la lumină indicii şi confesiuni care conduc nu numai înspre adevărul greu de înţeles din spatele acţiunilor Cristinei, ci şi la un posibil miracol.

În opinia regizorului, “filmul nu urmăreşte să dea prioritate unei viziuni realiste asupra lumii, faţă de una mistică. Povestea funcţionează la fel de bine dacă este privită din unghiul pragmatic al privitorilor pentru care credinţa nu înseamnă nimic sau, dimpotrivă, dacă este percepută dintr-o perspectivă religioasă, supranaturală, imaterială. Filmul nu oferă răspunsuri, ci sugerează mai multe traiectorii posibile către un punct final misterios, unic şi irepetabil în sufletul fiecărui spectator. Filmul face acest lucru aducând în prim plan abordarea realistă a unei poveşti care, în opoziţie, poate fi de asemenea interpretată în întregime într-un mod spiritual”.

În rolurile principale joacă Ioana Bugarin şi Emanuel Pârvu, distribuţia fiind completată de actorii Cezar Antal, Ovidiu Crişan, Valeriu Andriuţă, Ana Ularu, Valentin Popescu, Marian Râlea, Nora Covali, Natalia Călin, Cătălina Moga, Olimpia Mălai, Vasile Muraru şi Mircea Postelnicu.

Imaginea filmului este semnată de Oleg Mutu, scenografia de Mihaela Poenaru, de costume s-a ocupat Liene Dobraja, iar de machiaj Bianca Boeroiu. Minodora Şerban este producător executiv, iar co-producători sunt Viktor Schwarcz şi Aija Berzina. Filmul este produs de Oana Iancu şi Bogdan George Apetri prin noua lor casă de producţie THE EAST COMPANY PRODUCTIONS.

“Miracol” este cel de-al treilea lungmetraj semnat de Bogdan George Apetri, regizor român născut în Piatra-Neamţ, care predă regie de film la prestigioasa universitate Columbia din New York. Filmul său de debut “Periferic” (2010) a fost premiat în ţară şi în festivaluri internaţionale precum cele de la Locarno, Salonic, Varşovia, Vilnius, Taipei şi Viena.

Cel de-al doilea film al său, “Neidentificat” a avut premiera internaţională anul trecut în cadrul festivalului de la Varşovia, unde a primit Premiul Special al Juriului, iar începând cu 6 august anul acesta poate fi văzut în cinematografele din ţară, după premiera din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

“Miracol” este o producţie The East Company Productions (Romania), Cineart TV Prague (Cehia) şi Tasse Film (Letonia).

Detalii şi programul proiecţiilor: https://www.labiennale.org/it/cinema/2021/selezione-ufficiale/orizzonti/miracol