ACTUALITATE, POLITICĂ, ECONOMIC

Lupta pentru bani: Cum a împărţit Guvernul miliardele din programul Anghel Saligny?

Peste 10 miliarde de euro ar urmă să fie cheltuiți pentru apă, canal și drumuri, în toata țara. Banii din noul program Anghel Saligny au fost deja repartizați către județe. Dar cea mai mare parte se va duce către județele controlate de mai-marii liberali și social-democrați. În județele defavorizate se anunță o luptă acerbă între primarii de mari municiipii și cei de comune pentru controlul puținelor resurse rămase.

52 de miliarde de lei se vor îndrepta în perioada următoare către Capitală și județele țării. Anunțați că fiind soluția pentru reducerea decalajului de dezvoltare dintre diverse regiuni, banii au fost repartizați cu precădere către județele controlate de lideri proeminenți ai celor două mari partide aflate la guvernare.

Pe primul loc la alocări de fonduri s-a plasat Suceava, condusă de liberalul Gheorghe Flutur, urmată de Olt, controlat de Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Se plasează în top Dolj, Argeș, Teleroman, Iași și Prahova, de asemenea controlate de lideri marcanți ai celor două partide precum Olguța Vasilescu, Alina Gorghiu sau Iulian Dumitrescu. Conducerea liberală invocă prevederile legale.

„Dacă ne uităm la județul olt, la nr de uat-uri, aceste indicator reprezintă 50% din formulă finală, este județul cu cele mai multe unităţi administrativ teritoriale, la fel și Prahova, la fel și Suceava, județe cu peste 100 de UAT-uri, și Argeșul. Nu se pot compară sumele alocate pt un județ cu 40-50 primarii cu cele alocate pentru 100-110 UAT este o formulă transparență care a stat la baza repartizării acestor sume, respectăm criteriile din ordonanță”, spune Lucian Bode secretarul general al PNL.

Capitală condusă de primarul Nicușor Dan a primit cea mai mică suma, 175 milioane lei. Nici social-democrații aflați la coadă clasamentului nu sunt fericiți. Primarii de mari municipii speră să obțînă sume compensatorii pe seama localităților mai mici din județ sau să atragă fonduri mai substanțiale din fondurile europene. Galațiul este pe locul 2 la numărul și valoarea proiectelor de finanțare depuse pe PNRR, după Buzău, județul de proveniență a liderului PSD, Marcel Ciolacu.

Împărțirea banilor pe criterii de funcții și apartenența politică nu este singură problema identificată.

Pe hârtie, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” ar trebui construite sau modernizate 2.000 km de drumuri județene și 3.000 km de drumuri comunale, plus 12.000 km de rețele de alimentare cu apă și canalizare.