ACTUALITATE, POLITICĂ, OPINII

Internațional. Azi au loc alegeri în Italia

de Alin Seserman

THE WALL STREET JOURNAL (SUA), 28 februarie 2018 – Vestea proastă pentru italieni înaintea alegerilor generale de duminică este aceea că cineva la va câștiga.

Partidele din Italia şi-au încheiat campania electorală pentru alegerile parlamentare de astazi. Migraţia şi şomajul ridicat în rândul tinerilor sunt temele care au dominat ampania electorală. În acest moment nicio formaţiune nu este creditată de sondaje cu acest barem, cu toate că sistemul electoral italian permite formarea unei majorităţi parlamentare cu 40% din voturi. Aproximativ 35-37% dintre voturi ar putea fi câştigate de coaliţia de centru dreapta, condusă de Silvio Berlusconi, care propune pe postul de prim-ministru pe actualul preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani. Mişcarea Cinci Stele, care propune pe Luigi Di Maio ca premier, ar putea obţine  25-27% din voturi. Cum însă populiştii nu sunt de acord cu niciun fel de coaliţie, este exclus să obţină procentajul necesar pentru a guverna singuri. În privinţa formaţiunilor de centru stânga, Partidul Democrat al lui Matteo Renzi propune în fruntea Executivului de la Roma pe actualul premier Paolo Gentiloni. Alegătorii care sunt de stânga, dar nu vor să-l voteze pe Renzi, vor opta pentru radicalii italieni ai Emmei Bonino de la Plus Europa, comentează presa din Peninsulă. Toate principalele partide exclud o mare coaliţie cu rivalii, aşa că este foarte posibil ca după alegeri Italia să treacă printr-un blocaj, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013.
Alegătorii au primit multe programe antiimigrație și puțină economie. Nu există o claritate în programele economice ale partidelor. Această campanie dezamăgitoare survine în contextul în care Italia este încă într-o debandadă economică, în ciuda unei creșteri modeste a PIB-ului cu 1,6% de la an la an și în ultimul trimestru al lui 2017. Singurul rezultat cert este că alegătorii vor pedepsi PD-ul fostului premier Matteo Renzi pentru modul în care a gestionat economia. Renzi nu a reușit să explice reformele cum ar fi creșterea vârstei de pensionare sau liberalizarea pieței muncii.
Coaliţia de centru este o „alianță solidă, deoarece am lucrat cu toţii la acelaşi program pe care l-am și semnat, astfel încât nu am niciun motiv să mă îndoiesc de loialitatea lor. Ne cunoaştem dinainte de anul 2000, avem la activ douăzeci de ani de colaborare şi guvernăm împreună regiuni importante. Sunt sigur că punctele menţionate în program vor fi respectate de către coaliție“, le-a spus liderul partidului Forza Italia jurnaliştilor de la Rainews.