ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, POLITICĂ, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Majoritatea Parlamentului României sărbătoreşte Ziua Naţională a Ungariei?

Claudiu Târziu: „Pentru naţiunea română, ziua de 15 martie aminteşte de uciderea a peste 40 de mii de români”

Suspendarea activităţii în plen a celor două Camere ale Parlamentului în data de 15 martie înseamnă conferirea unui caracter semioficial de zi de sărbătoare şi odihnă, după ce Parlamentul României a respins, în legislatura anterioară, iniţiativa UDMR prin care ziua naţională a Ungariei urma să fie declarată sărbătoare a comunităţii maghiare din România, consideră liderii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR).

„Decizia liderilor majorităţii guvernamentale din Parlamentul României sfidează suferinţa şi jertfa românilor din Transilvania sub ocupaţie austro-ungară şi nesocoteşte memoria acestor eroi jertfiţi pe altarul cauzei naţionale. Această decizie umileşte Parlamentul ca for reprezentativ suprem al naţiunii noastre şi se constituie ca gest provocator îndreptat contra sentimentelor patriotice şi a demnităţii naţionale a românilor”, se arată într-un comunicat de presă al AUR.

Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, spune că „15 martie, ca zi a revoluţiei maghiare, este o zi tragică în istoria noastră. Pentru naţiunea română, ziua de 15 martie aminteşte de uciderea a peste 40 de mii de români, de incendierea şi devastarea a peste 300 de sate româneşti, de arderea completă a 71 de biserici ortodoxe şi greco-catolice şi de jefuirea a 715 biserici ortodoxe şi greco-catolice. Unul din scopurile revoluţiei maghiare a fost cuprins în Punctul 12 al programului revoluţionar, care prevedea anexarea Transilvaniei la Ungaria, în pofida faptului că românii, lipsiţi despotic de drepturi şi libertăţi elementare, constituiau majoritatea populaţiei din Transilvania”.

„Un grup de lideri şi parlamentari ai Alianţei pentru Unirea Românilor va organiza o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Parcul Carol din Bucureşti, iar organizaţiile teritoriale vor organiza slujbe religioase de pomenire a eroilor români de la 1848 în bisericile ortodoxe şi greco-catolice din ţară”, se mai precizează în comunicatul AUR.

În şedinţa din 10 martie a Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare, liderii coaliţiei de guvernare au decis să suspende activitatea în plen a celor două Camere ale Parlamentului în ziua de 15 martie, când se sărbătoreşte ziua naţională a Ungariei.