OPINII

Mama a făcut naveta 30 de ani cu “ia-mă nene”

Mizerie umană, mama mea, care spre deosebire de tine, a trăit cu rost, salvând vieți şi dăruindu-se celorlalți cu totul, a terminat Medicina cu media 9,25, în 1977.

A fost repartizată la Albeşti de Ialomița. N-avea pile, deh. Timp de 10 ani, mama mea pleca luni de acasă şi se întorcea vineri, lăsându-mă să plâng în hohote de dorul ei. Se închidea într-un dispensar de țară şi muncea, tremurând nopțile de spaima singurătății şi a pericolelor.

Când eram la şcoală, a făcut un pas mai aproape de Bucureşti, la dispensarul Sineşti.
Eram săraci. Nu aveam maşină. Nu exista niciun mijloc de transport până acolo. Locuiam în Drumul Taberei. La 6 dimineața ieşea pe uşă, traversa Bucureştiul până în celălalt capăt, şi la ieşirea din Bucureşti, stătea la ocazie. Şi lua pe oricine care mergea spre Ialomița, ca să ajungă la dispensar. Şi-apoi seara, acelaşi drum, făcut în aceleaşi condiții. Pe caniculă, pe ger, pe ploaie. 80 de km zilnic. Timp de 30 de ani a făcut naveta. Cu “ia-mă, nene”. Apoi, în ultimii 10 şi-a tras Logan.

Mama mea, acest înger cu pensie mizerabilă azi, auzise şi ea că e periculos să te sui în maşinile unor necunoscuți. Dar nu a avut încotro!!!

Înțelegi, mizerie umană?
Doamne, vă detest cu toată ființa mea.
Abia aştept 10 august.

Natalie Ester, artist.