DIN TRANSILVANIA

Călător prin Transilvania. Mănăstirea Bârsana, o poartă spre Rai.

Autor: Amalia Pop

Dacă vreodată te simţi încărcat emoţional sau prea împovărat de problemele din cotidian şi ai nevoie de o oază de linişte, de relaxare, te poti reculege la Mănăstirea Bârsana din Maramureş.
Odată ieşit din judeţul Bistriţa-Năsăud pătrunzi pe un tărâm in care tradiţia românescă veche moştenită din străbuni este încă vie iar folclorul acestui vechi popor este respectat cu sfinţenie în stilul de viaţă al localnicilor, în modul în care îşi decorează casele şi felul în care işi etalează portul popular în zi de sărbătoare sau când merg Duminica la biserică. Şi cum pătrunzi spre inima Maramureşului eşti întâmpinat de un peisaj magic cu dealuri şi păduri de un verde crud şi o cromatică însufleţită se fiecare anotimp în parte.


Lăcaşul de cult de la Bârsana, ridicat pe un unul din frumoasele dealuri maramureşene tronează asemenea unei corone regale pe capul demn al unui neam. În mod evident, nici nu putea fi altfel pentru că aşa cum spun manuscriptele timpului şi ale locului, primele atestări documentare ale acestui spatiu spiritual plasează începuturile mănăstirii undeva în jurul anilor 1390.


Da, perfect adevărat … vremuri de mult apuse din păcate, dar vremuri al voievozilor noştri transilvăneni, lideri de obârşie “divină” în spirit, în cuget şi în simţire, care arătau respect faţă de poporul peste care domneau, căpetenii de neam care erau smeriţi in fata lui Dumnezeu şi se închinau cultului religios al locului iar dincolo de toate, işi iubeau ţara protejând-o de tot şi toate.
De câte ori mi se iveşte ocazia de a merge în Maramureş, opresc de fiecare dată pentru cel puţin o jumatate de oră la Bârsana. Şi cum păşesc prin impunătoare poartă a mănăstirii parcă pătrund într-o altă dimensiune în care, parcă aerul este mai pur, culorile florilor şi a copacilor din ornamenatala gradină din centrul ansambului de rugăciune, sunt mai vii iar fluturii parcă vor să îşi vorbească.
Este o linişte împăciuitoare care parcă îţi şopteşte la ureche că totul va fi ok şi că toate problemele au o soluţie atâta timp cât iţi doreşti să fie bine.
Când treceţi prin Maramureş, opriţi-vă din drum şi faceti un popas la Mănastirea Bârsana.