ACTUALITATE, POLITICĂ

Marea Unire și epidemia de gripă spaniolă. Oamenii purtau mărgele din căței de usturoi

Distribuire articol:

Unul dintre cele mai importante evenimente din istoria poporului român, Marea Unire de la 1918, s-a desfășurat în plină epidemie de gripă spaniolă. Acest subiect a fost documentat de istoricul Tudor Roșu de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, care a pus la dispoziția site-ului g4media unele dintre cercetările sale.

Gripa spaniolă s-a manifestat puternic în spațiul românesc, chiar și Regina Maria fiind atinsă de această molimă.. ,,Am fost bolnavă, foarte bolnavă. Pe neașteptate, aproape fără să-mi dau seama, parcă m-a izbit ceva în spate și m-a pus jos, tocmai când lumea voia să petreacă cu mine. M-am îmbolnăvit, oribil, dureros, așa cum n-am mai fost niciodată. Au fost zile chinuitoare de febră și stare proastă, de slăbiciune, de înspăimântător delir și insomnie, de am crezut că o să-mi ies din minți. Deci așa arată faimoasa gripă spaniolă! […] Văzându-i pe alții murind în jurul meu, toată lumea tremura pentru mine” scrie Regina în însemnările sale potrivit istoricului Tudor Roșu.

Astfel, potrivit sursei menționate, în spațiul transilvan, oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căței de usturoi, convinși fiind că acesta îi va feri de îmbolnnăvire. Cu toată pandemia, Marea Unire a avut loc, chiar dacă unii delegați au fost nevoiți să lipsească.  Alți reprezentanți ai românilor s-au prezentat bolnavi la eveniment, precum Ștefan Cicio Pop, președintele Consiliului Național Român, căruia medicii i-au interzis să părăsească patul, dar acesta a participat la eveniment, declarând că: ,,boala nu m-a putut opri”. 

În colecțiile Muzeului Național al Unirii de la Alba Iulia se păstrează documente (telegrame sau scrisori) trimise de cei care nu au putut participa la actul istoric de la 1918 și care au motivat că sunt bolnavi, unii menționând că e vorba de gripă (,,din cause sanitare nu pot participa trupește la cel mai strălucit act istoric al poporului român”- protopopul Ioachim Muntean din Agnita, ,,regret că din causă de morb nu pot participa la marea serbare”protopopul Iovian Andreiu din Gârbou (Sălaj), ,,Zac în boală spaniolă cu aprindere la plumâni […] sufletește însă sunt cu voi iubiți frați români și cu tot focul și căldura sufletului […] aderez la hotărârea Constituantei”, anunța Ioan Sociu din Sibiu.

Gripa spaniolă nu a putut bloca Adunarea Națională de la Alba Iulia, pe Câmpul lui Horea, unde a stat mulțimea, au funcționat pe parcursul Adunării și trei sau patru puncte sanitare. Se crede că gripa spaniolă, manifestată în 1918-1919, a provocat mai multe victime decât Primul Război Mondial, undeva între 50 și 100 de milioane.

Sursă foto: tribuna.ro


Distribuire articol: