ACTUALITATE

Mari români. Regele Mihai al României

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena, conform site-ului familiaregală.ro
Din iunie 1930, dupa plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatalui său. A urmat cursurile unei scoli organizate de acesta la palat, alături de copii reprezentand toate colțurile țării și toate categoriile sociale. A devenit din ce în ce mai închis în sine și mai gânditor. Singurele săptămâni fericite erau cele petrecute la Florența, la mama sa.
În adolescență, Principele Moștenitor a urmat cursuri de sport și a început pregătirea militară. La vârsta de șaisprezece ani a devenit sublocotenent în armata română.
După decesul Regelui Ferdinand din 1927 și ca urmare a faptului că Principele Carol a renunțat la statutul de Principe Moștenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regență, compusa din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea si Președintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan.
La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în țară si a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui Său, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.
În timpul războiului, Regele i-a îmbărbătat pe ostașii români care au luptat pentru reîntregirea țării. Nu a fost însă de acord cu depășirea liniei Nistrului. În ciuda refuzului Mareșalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea Romaniei alături de aliații săi tradiționali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu 6 luni și a cruțat viețile a sute de mii de oameni.
Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.
Exilul Regelui Mihai și al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit până la sfârșitul anului 1948 la vila Sparta, locuința Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne și apoi în Anglia, unde au locuit până in 1956.
Pentru a-și câștiga existența, Regele si Regina au construit o ferma de pui si un mic atelier de tâmplărie.
Familia Regală s-a intors în Elveția în 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriană: “Lear Jeats and Co”, la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Léman, la câțiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci și cinci de ani și tot aici se afla, pentru moment, casa familiei.
În anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu “Lear”, iar un an mai târziu, a înființat o companie de electronică și de mecanisme automate denumită METRAVEL, pe care a vândut-o cinci ani mai târziu.
În anii 90, regele a revenit în țară. După ce inițial i-a fost refuzată intrarea în țară, regele a primit recunoaștere din partea statului român după 1996 odată cu alegerea președintelui Emil Constantinescu.
Din biroul sau de la Versoix și, începand cu 2001, din cel de la București, Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei în NATO și în Uniunea Europeană. Majestatea Sa a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piață, păstrarea culturii nationale, respectarea adevărului istoric, respectarea și garantarea proprietății private, consolidarea statului de drept și a democrației în țara noastră.
Regele Mihai și Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, în Elvetia. De marile sărbători creștine si, în functie de angajamentele Lor publice, Majestătile Lor au ales să fie alături de cei dragi, fie la Castelul de la Săvârșin, fie la Palatul Elisabeta.
Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, a încetat din viață pe 5 decembrie 2017, la reședința sa din Elveția.