Marii latifundiari ai României sunt români, danezi, portughezi și italieni

Compania daneză Ingleby al patrulea cel mai mare exploatator de terenuri din România, conform ECONOMICA.net.

Prin societatea Campo D’Oro din judeţul Timiş pe care o controlează, familia daneză l-a depăşit pe omul de afaceri italian Luciano Martini care controlează compania Emiliana West Rom SRL şi care exploata în 2016 în jur de 12.000 de hectare de teren.

Grupul danez de ferme de familie Ingleby mai controlează însă şi alte companii cu afaceri în cultivarea cerealelor. Printre acestea se numără Cross Wind SRL, care deţine în judeţul Timiş culturi vegetale şi ferme de animale şi Green Gate SRL. Potrivit unei raportări a companiei, anul trecut compania exploata 19.369 de hectare în România pe care le-a cultivat cu cereale, fasole, seminţe de iarbă sau coacăze. Compania deţine, de asemenea, şi aproximativ 3.700 de hectare de pădure.

,,În 2007, am decis să investim în Europa. Am ales România datorită istoriei sale ca fiind un fost coș de cereale din Europa. Un an mai târziu, am cumparat o pădure de fag şi păduri de stejar din România ca o investiţie pe termen lung, durabilă”, anunţa compania care a raportat în 2017 producţii record la hectar în România.

De asemenea, din datele APIA, a doua surpriză a clasamentului celor mai mari exploatatori de terenuri arabile vine tot de la o companie daneză. JD Agro Cocora SRL, controlată, potrivit termene.ro, de către România Farm Invest AS, a urcat pe poziţia a noua, de pe locul 11 cu un an în urmă. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, filială românească a Romania Farm Invest A/S cultivă cereale pe o suprafaţă de 10.500 hectare în judeţul Ialomiţa.

Danezii de la Romania Farm Invest AS au luat locul SC Zimbrul SA, companie deţinută, potrivit termene.ro, de către Nutre Farming SRL, parte a grupului portughez Nutre. Potrivit unui anunţ al companiei, producătorul portughez de cereale, care a intrat pe plan local în 2005, exploatează peste 16.300 de hectare în România.
În rest, latifundiarii şi-au păstrat locul în clasament cu SC Agricost, controlată de Constantin Duluţe pe prima poziţie, Intercereal SA din grupul InterAGro al lui Ioan Niculae pe locul doi  şi Comcereal din grupul Racova pe locul trei.

Menţionăm că acest clasament a fost realizat de APIA în funcţie de suprafaţa declarată de companii în cererile unice de plată pe care au trebuit să le depună până la 31 mai 2018. Terenurile luate în calcul sunt atât cele aflate în proprietatea companiilor cât şi cele arendate de la Agenţia Domeniilor Statului, Primării sau terţi. De asemenea, precizăm că APIA nu ne-a furnizat informaţii referitoare la suprafeţele declarate de companii, acestea fiind informaţii confidenţiale.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.