LIFESTYLE

Mărțișorul-legende și tradiții

Sărbătoarea Mărțișorului care anunță vestirea primăverii se pierde, ca origine, în negura timpului. Se pare că aceasta ar avea la bază vechea sărbătoare romană ,,Matronalia” dedicată zeului Marte, patronul războiului, dar și al primăverii și al agriculturii, scrie https://radioromaniacultural.ro/. Se știe însă că Mărțișorul a apărut în Balcani, pe o arie extinsă din acre fac parte România, Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia și Grecia.

Potrivit sursei citate, se pare că dacii purtau mărțișoare pe care le confecionau din pietricele albe și roșii, roşul asociat femeii simboliza sângele, soarele şi viaţa, iar albul reprezenta claritatea apelor şi reprezenta înţelepciunea bărbatului. Șnurul mărțișorului fiind o îmbinare a celor două culor simboliza armonia celor doi. În acea vreme, mărțișoarele erau considerate amulete ce aduc frumusețe și fertilitate, acestea fiind purtate până înfloreau copacii după care erau agățate de crengile acestora, iar șnurul alb-roșu simboliza lupta contrastelor- noaptea cu ziua, viaţa cu moartea, boala cu sănătatea, iarna cu vara. Simbolistica principală a Mărțișorului, și în prezent, este aceea de reînoire a naturii, odată cu venirea primăverii, dar în timp i-au fost asociate și alte simboluri cum ar fi cele legate de optimism și credință.

Altă legendă spune că zmeul a răpit Soarele pentru ca iarna să stăpănească tot anul, dar un voinic l-a înfruntat și a redat Soarele pământenilor. În lupta dintre cei doi, voinicul s-a tăiat la mână, iar din sângele acestuia scurs pe zăpadă au apărut primii ghiocei devenind astfel vestitorii primăverii. Potrivit unei alte legende, firul mărțișorului ar fi fost tors chiar de Baba Dochia  în timp ce urca cu oile la munte.

Si superstițiile legate de mărțișor și de ziua de 1 martie sunt numeroase. În unele regiuni din țara noastră, se spune că nu este bine să lucrezi în gospodărie în ziua de 1 martie, doar să pregătești bucate, deoarece ai putea să o superi pe Baba Dochia iar aceasta să trimită înapoi gerul. De asemenea, se spune că fetele care poartă mărțișoare vor fi ferite de arșița Soarelui pe timpul verii și vor fi sănătoase și frumoase ca florile primăverii iar deochiul nu se va atinge de ele. Mărțișoarele sunt considerate aducătoare de noroc și, de aceea, unele persoane preferă să poarte legat de șnur un simbol al norocului precum trifoiul cu patru foi, potcoava sau coșarul.

Din anul 2017, Mărțișorul este înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității într-un dosar comun al României, Republicii Moldova, Bulgaria și Macedonia.