ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Măsurișul oilor în vreme de pandemie. Ce recomandă subprefectul județului Bistrița-Năsăud

Este perioada în care, în satele județului nostru, se adună turmele de oi și are loc tradiționalul măsuriș. În cadrul acestuia, se măsoară laptele fiecărui sătean posesor de oi, pentru a vedea câte brânză îi revine în acest an. După măsuratul laptelui, sătenii își întind masa, mănâncă și petrec câteva ceasuri bune. Nu și în acest an, din păcate. căci epidemia de coronavirus nu permite adunările mai mari de 3 persoane, conform ordonanțelor militare în vigoare.

Acest lucru este menționat și în adresa pe care subprefectul județului Bistrița-Năsăud a trimis-o primăriilor din județ și în care precizează că măsurișul oilor în acest an, ,,nu se desfășoare sau să se desfășoare cu respectarea Ordonanțelor Militare”. Adresa nu precizează  la ce se referă concret subprefectul județului, la măsuratul laptelui în sine sau la petrecerile de după acest moment, cel mai probabil la acestea din urmă, căci e greu de crezut că oamenii vor renunța la a duce oile la stână și măsura laptele.

În ce privește respectarea ordonanțelor militare, oamenii ar trebui să stea la 1,5-2 metri distanță unul de celălalt și să nu se adune mai mult de 3 la un loc.

Foto: Măsurișul în comuna Tîrlișua (anul 2019)

Este posibil ca imaginea să conţină: text