ACTUALITATE

Mesaj tăios al Uniunii Studenţilor din România pentru Guvern

ACCESUL INTERZIS ÎN CONSILIUL ECONOMIC ŞI SOCIAL PENTRU SOCIETATEA CIVILĂ REALĂ ŞI CRITICĂ

“Sunt profund dezamăgit şi uimit pentru modul în care Guvernul a schimbat 13 din cei 15 membri ai Consiliului Economic şi Social, printr-o decizie adoptată peste noapte. Faptul că reprezentantul Uniunii şi alţi 12 membri au fost eliminaţi fără nicio consultare, fără un anunţ prealabil şi fără niciun fel de criterii arată că Guvernul nu îşi doreşte un dialog social real, ci încă o instituţie obedientă. Acest lucru este inacceptabil într-o democraţie în care legile trebuie adoptate ţinând seama şi de opinia societăţii civile în sens larg. Asta dacă nu vrem să mimăm democraţia şi consultarea. Ce e drept, cei 13 membri ai CES înlocuiţi nu deţineau atuuri zdrobitoare precum să fi mâncat zacuscă în cămin cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, însă sunt profesionişti recunoscuţi în domeniile lor. Faptul că au fost înlocuiţi, în cele mai multe cazuri, de reprezentanţii unor organizaţii profund politizate şi nereprezentative pentru domeniile lor arată cum vede acest Guvern dialogul social: Executivul vrea să dialogheze cu el însuşi. Curat european!”, Alin Grigore, Preşedintele Uniunii Studenţilor din România.

Mai jos redăm comunicatul comun al celor 13 organizaţii:

Societatea civilă din CES, mazilită de premier la iniţiativa ministrului Lia Olguţa Vasilescu

Organizaţiile care au reprezentat societatea civilă în Consiliul Economic şi Social solicită anularea măsurii prin care 13 din 15 membri CES au fost revocaţi de premierul Viorica Dăncilă. Acest act constituie o ingerinţă nepermisă şi nelegală în activitatea unei instituţii autonome conform Constituţiei.

Revocarea şi înlocuirea aproape completă a organizaţiilor reprezentate în CES a fost făcută fără nicio notificare prealabilă, fără un proces de selecţie şi fără ca CES sau membrii săi să fi fost notificaţi în vreun fel, la iniţiativa ministrului Lia Olguţa Vasilescu.

Aceasta a arătat astfel un dispreţ profund pentru procesul de dialog social şi fată de întregul sector neguvernamental, atitudine nedemnă de poziţia sa de ministru al muncii. Reprezentanţii societăţii civile sunt desemnaţi prin decizie a Prim-ministrului conform legii, în urma unui proces de selecţie coordonat de Ministerul Muncii. Mandatul acestora este de 4 ani şi instituţia este autonomă conform Constituţiei Românie.

Organizaţiile semnatare atrag atenţia că revocarea vine ca urmare a faptului că CES nu a mai avizat începând cu acest an proiecte de legi, ordonanţe şi hotărâri de Guvern care nu respectau procedura legală de avizare, consultare şi fundamentare, precum şi ca urmare a avizării negative a mai multor proiecte majore ale ministrului Lia Olguţa Vasilescu. Practic, ministrul muncii a eliminat, în mod autoritar, reprezentanţii societăţii civile din CES pentru că aceştia şi-au exercitat cu bună credinţă mandatele şi au criticat constructiv propunerile guvernamentale.

Având în vedere faptul că membrii vizaţi de revocare erau abia la jumătatea mandatelor, iar organismul este autonom conform Constituţiei, aceştia vor analiza şi mijloacele legale de contestare a deciziei.

Radu Nicosevici, Asociaţia Academia de Advocacy
Daniela Vişoianu, Asociaţia C4C Communication for Community
Dana Cavaleru, Asociaţia HR Management Club (HR Club)
Ana Păun, Asociaţia InfoCons
Florian Sălăjeanu, Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială – ASSOC
Mircea Ciocan, Federaţia Asociaţiilor Apicole din România – ROMAPIS
Mihai Dragoş, Federaţia Consiliul Tineretului din România – CTR
Gheorghe Chioaru, Federaţia Naţională “Omenia” a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România
Bogdan Simion, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC
Loredana Urzică, Federaţia Uniunea Studenţilor din România – USR
Gelu Duminică, Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară Împreună
Ion Anghel, Uniunea Profesiilor Liberale din România – UPLR
Sevastiţa Grigorescu, Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti – UCECOM