ACTUALITATE

Mesajul Președintelui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu subînțeles pentru clasa politică din România. Momentul istoric 1859 a fost posibil pentru că „elitele acelei perioade și-au propus obiective care să corespundă năzuințelor oamenilor”, iar pentru atingerea acestor obiective naționale „au întărit legea, nu au slăbit-o, au construit instituții, nu au încurajat abuzul de putere”.

„24 ianuarie e ziua în care sarbatorim unul dintre momentele istorice cele mai apropiate de sufletele noastre: Unirea Principatelor. (…) De fiecare 24 ianuarie ne gandim la mostenirea atat de importanta pe care ne-a lasat-o domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Este o reflectie necesara daca ne dorim ca România sa continue sa progreseze  si sa se dezvolte. Trebuie sa invatam din trecut in beneficiul generatiilor de azi si al mostenirii pe care suntem datori sa o lasam si noi generatiilor viitoare”, a declarat, joi, presedintele Klaus Iohanni

„Unirea Principatelor Române s-a realizat într-un context politic complex, atât intern, cât și internațional. Misiunea reformatorului Cuza, omul de stat care a pus bazele modernizării țării, a stat sub îndemnul lui Mihail Kogălniceanu. Citez: ‘Fă ca legea să înlocuiască arbitrariul, fă ca legea să fie tare‘”, a mai spus șeful statului.

Iohannis a transmis și un mesaj cu subînțeles pentru clasa politică din România.

„Aceste principii atât de clar exprimate de Mihail Kogălniceanu reprezintă fundamentul pe care s-a cladit natiunea noastra si una dintre cele mai importante contributii pe care am primit-o de la generatia care a facut Unirea. Momentul istoric 1859 a fost posibil așadar pentru că elitele acelei perioade și-au propus ținte înalte, care să corespundă năzuințelor oamenilor, iar pentru atingerea acestor obiective naționale au întărit legea, nu au slăbit-o, au construit instituții, nu au încurajat abuzul de putere”, a punctat Iohannis.