ACTUALITATE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Mesajul președintelui României de Ziua Internaţională a Elevului şi a Studentului: „Sunteți garanţia unui viitor mai bun”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 17 noiembrie 2021, un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Elevului şi a Studentului. Mesajul a fost prezentat de către Ligia Deca, Consilier Prezidenţial – Departamentul Educaţie şi Cercetare, în deschiderea evenimentului organizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi de Consiliul Naţional al Elevilor.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Încep prin a vă ura tuturor un călduros ‘La mulţi ani!’. Voi, elevii şi studenţii atât de dedicaţi rezolvării problemelor cu care vă confruntaţi în sistemul de educaţie, aveţi toată preţuirea şi aprecierea noastră. Sunteţi garanţia unui viitor mai bun, în care responsabilitatea civică şi asumarea implicării în societate sunt constante ale cetăţeniei active!

Felicit, de asemenea, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Consiliul Naţional al Elevilor pentru elaborarea celor două rapoarte referitoare la anul şcolar şi universitar 2020-2021, cel privind respectarea prevederilor Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului şi Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel naţional. Aceste documente reprezintă oglinda percepţiei voastre, a celor vizaţi direct, asupra gradului de implementare a celor două acte normative care înglobează drepturile şi obligaţiile studenţilor şi ale elevilor.

Implicarea voastră este esenţială, nu numai din perspectiva responsabilităţii faţă de propria formare, dar şi din cea a procesului decizional. De-a lungul anilor, aţi dovedit că ştiţi să luptaţi pentru drepturile şi pentru libertăţile voastre, că vă înţelegeţi responsabilităţile, că sunteţi curajoşi, informaţi, ambiţioşi, cu spirit civic şi puternici.

Vă încurajez să continuaţi pe acest drum!

Am fost, totodată, impresionat de modul în care aţi reuşit să vă adaptaţi provocărilor acestei grele perioade, care a presupus multe ore de predare on-line şi a redus interacţiunile directe. Pentru tineri, socializarea joacă un rol foarte important.

Ştiu că nu v-a fost deloc uşor, dar este admirabil că aţi înţeles să puneţi pe primul plan siguranţa celor din jur şi aţi învăţat că lucrurile se pot schimba atunci când oamenii sunt uniţi. Exemplul vostru este o veritabilă lecţie de altruism şi generozitate, care arată că generaţiile tinere pot fi responsabile în faţa unor provocări teribile.

Îmi doresc să depăşim cât mai rapid această criză sanitară. Avem la îndemână un instrument formidabil, capabil să pună capăt pandemiei de COVID-19 şi acesta este vaccinul.

România şi-a asumat, alături de partenerii săi europeni, stimularea dimensiunii de excelenţă a învăţământului, a cercetării şi a inovării, promovând, în acelaşi timp, egalitatea de gen, incluziunea şi echitatea. Afilierea organizaţiilor voastre la entităţile de reprezentare europene pentru elevi şi studenţi este garanţia implicării în procesul de elaborare a politicilor europene în domeniul educaţiei, cercetării şi tineretului.

Este esenţial ca împreună să promovăm un învăţământ de calitate pentru toţi elevii şi studenţii, excelenţa în cercetare şi alte valori care să contribuie cu adevărat la îmbunătăţirea sistemului românesc de educaţie. Să fiţi mereu conştienţi de puterea pe care o aveţi şi de faptul că societatea îşi pune speranţele în voi!

Sunt bucuros să vă am parteneri în construirea României Educate, o ţară racordată la valorile europene, deschisă inovaţiei şi care îşi protejează şi susţine tinerii. România trebuie să vă ofere oportunităţile de care aveţi nevoie pentru a vă atinge idealurile şi a vă construi cariere remarcabile aici, acasă.

Vă urez mult succes în toate proiectele şi să aveţi puterea de a vă îndeplini toate visurile!”

Departamentul Comunicare Publică