Mihai Goțiu: Un senator PSD susținător al distrugerii ariilor naturale protejate, nominalizat ca ministru la Ape și Păduri!

Rămâne ”cum am stabilit”: România condusă pe principii tribale: Un senator PSD susținător al distrugerii ariilor naturale protejate, nominalizat ca ministru la Ape și Păduri!

Am lecturat CV-ul propunerii PSD pentru preluarea conducerii Ministerului Apelor și Pădurilor, senatorul PSD de Bistrița-Năsăud Ioan Deneș. Am încercat să descopăr care sunt competențele domnului Deneș în domeniu. Conform CV-ului său de pe pagina Senatului, Ioan Deneș a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj, cu diplomă de subinginer mecanic, a lucrat ca electrician la CFR, a fost consilier local și județean și director comercial la două firme private. Singurele două lucruri care îl ”recomandă” pentru șefia Ministerului Apelor și Pădurilor sunt devotamentul lui față de Putere – în februarie 2014 a trecut de la PNL la PSD, când s-a spart Coaliția de guvernare USL pe motiv că ”cetățenii l-au votat să-i reprezinte la putere” – și faptul că aparține aceluiași grup (Filiala PSD Bistrița-Năsăsud) din care a făcut parte ministrul demisionar Doina Pană.

În domeniul mediului, Ioan Deneș se numără printre cei care au votat, pe 23 octombrie 2017, proiectul cu dedicație de dinamitare și cianurare a ariilor naturale protejate. Conform acestui proiect legislativ, limitele ariilor naturale protejate (parcuri naționale, situri de interes comunitar Natura 2000, monumente ale naturii etc.) ar putea fi modificate în mod discreționar, pentru a permite exploatări miniere care au primit licență înainte de anul 2007 (anul aderării României la UE, implicit la normele europene de protecție a mediului). Proiectul încalcă două directive europene (Directiva 79/409/CEE privind conservarea păsărilor sălbatice și Directiva 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice), jurisprudența europeană în domeniu, principiile dreptului internațional al mediului (conform cărora avizele și autorizațiile trebuie să respecte legile și regimul de protecție din momentul eliberării lor). În ciuda a numeroase întrebări și interpelări formulate în toamna lui 2017, Ministerele Mediului și Apelor și Pădurilor, ANANP și ANRM nu au prezentat încă o listă completă a ariilor naturale protejate care vor fi afectate de proiectul legislativ.

În fapt, e vorba o lege cu dedicație pentru care riscăm un nou infrigement, destinat tuturor celor care, înainte de aderarea la UE au pus ochii pe resursele naturale ale României, indiferent de costurile și distrugerile pentru mediu, comunitățile locale și pentru toți contribuabilii cu care realizarea unor proiecte miniere vin la pachet.

Cu 66 de voturi ”pentru” (inclusiv cel al lui Ioan Deneș) și 22 de voturi ”împotrivă”, proiectul legislativ a fost votat la Senat pe 23 octombrie 2017 și trimis la Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.