OPINII

Mihai Neamțu: “Am decis să-l susțin pe Toader Paleologu pentru alegerile prezidențiale”

În ultimele săptămâni, am primit mii de mesaje care m-au încurajat să candidez la alegerile pentru Cotroceni. Am fost onorat ca Partidul Mișcarea Populară (organism cu reprezentare parlamentară la nivel național și european) să mă considere prezidențiabil. M-a bucurat susținerea platformei Alternativa Dreaptă și suportul arătat de numeroși lideri ai societății civile. Le mulțumesc tuturor pentru încredere.

Gândurile dumneavoastră mi-au atins inima și m-au convins că e momentul să trec la acțiune. Analizele și comentariile sunt necesare, dar insuficiente.

Politica este un joc de echipă iar acolo unde dispare chimia apare geografia (și restul e istorie). Am cântărit mult și am luat o decizie care nu-i despre mine, ci despre viitorul Dreptei democratice într-o Românie normală.

Mă voi alătura celor care mi-au oferit nu promisiuni, ci garanția unei construcții durabile, inspirată de valorile occidentale ale creștin-democrației și ale conservatorismului modern. Am acceptat, așadar, invitația cordială și onorantă a președintelui Traian Băsescu de-a face pasul în PMP, rămânând solidar cu ceilalți colegi din familia politică a popularilor europeni. Alături de Eugen Tomac, Ioana Constantin, Robert Turcescu și alte importante voci ale Dreptei românești, mă voi implica activ în comunicarea politică și cristalizarea alternativei la radicalismul Stângii progresiste, anti-creștine și anti-naționale.

Am salutat, de asemenea, dorința lui Toader Paleologu de-a candida la alegerile prezidențiale din 2019. Pe lângă specializarea academică, experiența parlamentară și competența diplomatică îl recomandă pe Toader drept un excelent candidat al Dreptei. Celor care mi-au susținut candidatura le mulțumesc pentru entuziasm și le spun că le voi reprezenta, după puteri, valorile, idealurile și visul.

După o reflecție mai adâncă, am decis că este înțelept să-l sprijin pe Toader Paleologu în cursul alegerilor din această toamnă. Nu-i o renunțare, ci doar un pas către consolidarea pe termen lung a unui proiect de echipă. Îi văd venind alături de nucleul conservator al PMP și pe intelectualii din Fundația Creștin-Democrată, pe toți patrioții mobilizați la Referendumul pentru familie, dar și pe amicii din Alternativa Dreaptă – tineri admirabili, a căror inimă curată bate pentru credință și pentru neam.

Când România a fost condusă de oameni cinstiți și educați, țara noastră a dus-o bine. Când cei cu frică de Dumnezeu și respect pentru aproapele s-au implicat în viața cetății, atunci am prosperat. Mințile luminate nu-și împlinesc vocația dacă rămân izolate într-un turn de fildeș. De la Nicolae Bălcescu și Simion Bărnuțiu până la Titu Maiorescu, Spiru Haret ori Mihai Eminescu, educatorii poporului român și-au lăsat amprenta în biblioteci, instituții universitare, muzee, legislație, inovație tehnică, urbanism și arhitectură. Prin oameni ca Nicolae Iorga, Regele Ferdinand sau Regina Maria, chiar am fost parte din concertul națiunilor civilizate ale Europei.

Sub deviza Nihil Sine Deo, ne-am dezvoltat ca țară doar prin implicarea celor mai buni dintre semenii noștri. Iată de ce e timpul implicării tinerilor generații în viața publică, dar nu pentru a distruge, ci pentru a clădi. Așa cum spunea un filozof, tot ceea ce-i valoros este moștenire.

Vă mulțumesc!