ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Mihai Neamțu și Vladimir Tismăneanu își trimit săgeți și critici aspre

În ultimile zile a apărut o polemică destul de aspră între Mihai Neamțu și Vladimir Tismăneanu. Pe pagina celor doi apar mesaje îndreptate unul împotriva celuilalt, iar meciul nu pare încheiat. Într-o postare, Tismăneanu l-a numit pe Donald Trump fascist iar de aici a început șirul declarațiilor între cei doi. De altfel Vladimir Tismăneanu este un simpatizant al democratului Bernie Sanders, recunoscut pentru ideile sale de stânga, chiar neomarxiste.

Filmul declarațiilor aici:

Mihai Neamțu: Când vorbești cu cineva despre victimele celei mai atroce dictaturi comuniste (Coreea de Nord), te aștepți la un răspuns bărbătesc, nu la reacții de mimoză ofensată.

Pentru cei nelămuriți, voi explica aici substanța polemicii mele cu prof. Tismăneanu — un intelectual căruia i-am arătat întotdeauna respectul cuvenit.

Mai întâi, o regulă de conduită personală: în perioada campaniilor electorale evit confruntările politice.

Dezbaterile televizate conțin momente încărcate cu emoție. Gesticulația e hiperbolizată. Candidații evoluează impredictibil și comit excese verbale. (Din rațiuni de marketing, eu însumi am folosit — în vara anului 2012 — imaginea usturoiului împotriva „strigoilor PSD…”).

După alegeri, timpul decantează percepțiile. Mi-am spus că, în primăvara lui 2018, poate nici Vladimir Tismăneanu nu mai crede că Trump e Hitler sau că marxistul „Bernie Sanders a revoluționat imaginația politică americană.”

În privința locatarului de la Casa Albă, știm cu toții: personajul polarizează electoratul. Unii iubesc acțiunile Președintelui SUA, alții îi detestă etica și estetica… Mai presus de impresii, însă, există fapte. Iar faptele nu țin cont de sentimente.

Și l-am întrebat pe Vladimir Tismăneanu, istoric al comunismului, cum vede eliberarea unor deținuți din Coreea de Nord sub administrația Trump/Pence? Are Președintele SUA vreun merit? Îi pasă unui gânditor antitotalitar de dizidenții arestați în Teheran?

Ce răspuns am primit? Un atac ad hominem. Nimeni nu neagă calitățile intelectuale ale profesorului Tismăneanu, meritele condamnării comunismului românesc ori susținerea unor tineri studioși (între care m-am numărat și eu acum vreo 10 ani). Dar nu orice critic al inconsistenței doctrinare e un dușman personal.

Impertinența mea? Am cerut claritate din partea intelectualilor români care și-au revendicat de-a lungul timpului valorile Dreptei clasic-liberale, conservatoare sau creștin-democrate.

Cei care au votat cu Hillary Clinton au avut un an și jumătate ca să-și distileze opiniile. Mulți studenți m-au întrebat: sunt acești profesori pro-Sanders niște oameni de Dreapta? Confuzii provocate de dublul limbaj…

Îi întreb, deci, mai departe și pe ceilalți pasageri din trenul „No Trump”: discursul de la Varșovia n-a fost unul istoric pentru Europa? Ierusalimul nu e, legitim, capitala evreilor? Sau dacă vă pasă de SUA, atunci reducerea taxelor și a birocrației nu vă bucură? Dar șomajul ajuns la cote istorice (3,9%) vi se pare relevant? Numirea lui Neil Gorsuch la Curtea Supremă ce impresie v-a lăsat? Și creșterea masivă a investițiilor în economia SUA? Mutarea lui Mike Pompeo de la șefia CIA în poziția de Ministru de Externe nu-i motiv de încurajare?

Repet: faptele sunt fapte și ele contează mai mult decât privirea admirativă în propria oglindă.

Vladimir Tismăneanu: “No good deed goes unpunished ori, mai impede spus, facerea de bine…? Nu i-am cerut in viata mea lui Mihail Neamtu sa scrie scrisori de recomandare pentru mine. L-am sustinut cu incredere, am scris in favoarea lui. Nu o singura data. A fost invitat la mine in casa, a luat cina impreuna cu sotia si fiul meu. Am tacut politicos atunci cand declama patetic versuri de Radu Gyr. I-am scris chiar prefata la una din carti. Imi ziceam ca sunt infantilisme trecatoare. M-am inselat, nu sunt. Faptul ca a ajuns acum sa debiteze lucruri similare cu Dorin Tudoran, Radu Calin Cristea, Cornel Nistorescu, Petru Romosan, generalul securist Aurel Rogojan, raposatul Vadim Tudor, Mircea Platon, fratii Roncea, Ovidiu Hurduzeu si altii ca ei, este dezolant si, o spun sincer, rusinos. Nu pentru mine, pentru el. Este dreptul sau sa-l venereze pe Donald Trump. Este dreptul meu sa scriu aceste indignate, scarbite randuri…

PS O amintire de Mother’s Day. Era in mai 2006, pe prima pagina a ziarului lui SRS, un articol infect cu titlul “Agentul Volodea”. A replicat Mircea Cartarescu cu un text pentru care ii voi ramane pe veci recunoscator: “Volodea, asa cum il cunosc eu”. Nu intru in detalii, acea porcarie mi-a ruinat o duminica la care tin din tot sufletul. Nu le-am spus lui Mary si lui Adam, dar eram evident tulburat. Nu le voi spune nici de aceasta data. Dar ii spun direct lui MN: Shame on you!”

Mihai Neamțu: “Nu știu dacă eliberarea unor ostatici americani din Coreea de Nord i-au adus profesorului Vladimir Tismăneanu vreo alinare după suferința provocată de faimosul „Trump derangement syndrome”. Să nu fie mai importantă libertatea unor deținuți ai regimului comunist decât ura bolnăvicioasă față de un controversat Președinte american?

Fiecare trăiește, pe cont propriu, Marele Șoc.

Vreau să fiu bine înțeles: pot întreține relații de amiciție sau prietenie cu oameni care au susținut-o, cândva, pe Hillary Clinton. Errare humanum est. Un diplomat experimentat ca Teodor Baconschi și-a oferit privilegiul unei reevaluări a administrației Trump în lumina acțiunilor de întărire a flancului estic al NATO. E normal: politica se judecă în mișcare.

Mi-am pierdut însă respectul intelectual pentru maniheiștii care persistă într-un fanatism al negației și care refuză să recunoască republicanilor din Washington DC meritul confruntării unor regimuri totalitare, precum cel din Phenian sau Teheran.

Cum poți să-l reevaluezi pe Ion Iliescu și să-i dedici o întreagă carte taman lui, președintelui cu sânge pe mâini, dar să nu-i ierți lui Donald Trump curajul de-a înfrunta ayatolahii criminali (pe care Ceaușescu însuși i-a cultivat cu disperare în 20 decembrie 1989)?

Poate voi găsi răspunsul într-o carte despre… limită”.