OPINII

Mihai Şora: „Dăruiește Viață“ spune ceva despre reconstrucția noastră ca popor

Dragi prieteni,

am fost aseară în Expirat (firește, eu i-aș spune Resuscitat, dar aceasta este o altă discuție), un loc unde se adună oameni care cântă și dansează, beau aqua carpatica și fac tot felul de fapte bune.

Dragii mei,
cu siguranță licitațiile pentru Picasso nu sunt atât de vesele! (E drept că Domnul Picasso nu s-a gândit să deseneze pe o cască galbenă; această idee genială nu-i putea veni decât prietenului Dan Perjovschi, căruia îi mulțumesc și pe această cale.)
Eram emoționat și oarecum îngrijorat, căci nu știi niciodată dinainte cum vor decurge lucrurile la o licitație, nici dacă, într-un final, când îți vine rândul, mai rămân bani și pentru casca ta (mai ales că m-am dus cu două).
Ei bine, s-au strâns câteva mii de euro!

Ce vreau să spun este însă altceva.
„Dăruiește Viață“ înseamnă mai mult decât donații pentru construcția primului spital românesc de oncopediatrie; înseamnă mai mult decât un șantier, căști galbene desenate și puse la licitație, entuziasm sau pasiune. „Dăruiește Viață“ spune ceva despre reconstrucția noastră ca popor, despre un fel de solidaritate care transcende cotidianul individual: este despre zidirea-împreună sau cum – în loc să tot vorbești despre spitale ori despre lipsa lor – chiar începi să clădești unul. A fi, a face, a avea, cum amintesc adeseori:

să faci ceea ce spui,
să spui ceea ce gândești,
să gândești ceea ce ești.

„Dăruiește Viață“ este despre acestea trei, luate împreună.

Le mulțumesc tuturor celor care izbutesc să scoată la lumină sensul adânc al unor propoziții pe cât de simple, pe atât de greu de înțeles.
Le mulțumesc Cătălinei și Luizei, care au încurajat constant timidul desenator pe o cască galbenă.
Le mulțumesc, mai cu seamă, Doamnelor Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu pentru tot ceea ce fac, gândesc și spun.

„…si sal evanuerit, in quo salietur?“, am scris pe o cască. O vorbă biblică la care țin mult, pentru că, da, unii oameni sunt sarea pământului.

Mihai Șora
10 decembrie 2018

P.S. Am desenat-o, bineînțeles, și pe Doamna Girafă, care nu putea lipsi de la petrecere (toată lumea știe de ce).