OPINII

Mihai Șora: “Nimic nu mi se pare mai periculos pentru democrație decât nepăsarea”

Scriitorul Mihai Șora a mai adresat un apel pentru participare la vot. Cu o zi înainte de alegerile europarlamentare, Șora precizează că este obligatorie prezența pentru orice om care realizează că viitorul nu se construiește singur, iar implicarea în alegeri poate schimba lucrurile în bine.

“Vorbiți cu cei din jur, cu părinții, cu bunicii, cu prietenii voștri, să iasă la vot.
Nimic nu mi se pare mai periculos pentru democrație decât nepăsarea.
Nepăsarea înseamnă să nu fii sensibil la soarta țării tale și a semenilor tăi. Când nu-ți pasă de viața celor din jurul tău, de fapt nu-ți pasă nici de viața ta: nu trăiești în peșteră, printre lilieci și coleoptere; trăiești printre oameni și de soarta lor depinde și soarta ta. Nu poți fi – tu, singur! – fericit și împăcat dacă cei din jurul tău suferă, dacă nu au acces la o educație decentă, dacă se chinuie în spitale insalubre, dacă mor sfârtecați în accidente pe șosele desfundate, dacă sunt hărțuiți în fel și chip de incompetență, rea-voință, de hoție și netrebnicie.

Mergeți la vot și luați-i cu voi și pe nehotărâți, pe leneși, pe uituci, pe lasă-mă-să-te-las și pierde-vară.
Într-o zi, când vor înțelege că votul lor este puterea lor, vă vor fi recunoscători.

În ultima vreme, am stat de vorbă cu zeci de oameni, am încercat să-i conving să-și rupă câteva minute din viață și să meargă la vot: câteva minute pentru anii ce le stau în față.
Câteva minute și câțiva pași”, a menționat filosoful pe pagina sa de socializare.