OPINII

Mihai Şora: Un asemenea popor merge drept și repede spre propria-i eliberare

Autor: Mihai Şora

să studiem puțin piramida vârstelor din Iran – un grafic mai revelator decât orice politologie complementară, teorie a conspirației sau ipoteză intervenționistă.

Să socotim câte procente – deci câte milioane din cele aproape 84 (populația totală a Iranului) – alcătuiesc grupa de vârstă 15–45 de ani.
Să luăm, apoi, în calcul faptul că peste 75 la sută din populația iraniană locuiește în mediu urban, este alfabetizată, are un telefon mobil.
Și să tragem linie.

Nu trebuie să fii foarte inteligent ca să-ți dai seama că un popor cu o asemenea demografie, cu tineri reprezentând peste 50 la sută din totalul populației, tineri care sunt conectați la restul lumii, care văd și înțeleg ce se întâmplă în jurul lor (chiar dacă legăturile cu lumea democrată sunt bruiate de turbanele aflate la putere), un asemenea popor, așadar, merge drept și repede spre propria-i eliberare.

În clipa de față, nu mai este vorba doar despre petrol, despre ruși ori americani, șiiți ori sunniți, ci despre iranieni care vor să fie liberi.
Știți vreun tiran – cu sau fără barbă și turban – renunțând de bună voie la înclinațiile lui tiranice? Unul care să-și spună, în singurătatea iatacului, „Viața oamenilor este mai de preț decât Puterea mea“?, – după care să coboare, senin și împăcat cu sine, din jilțul unde stă de câteva decenii?

Mihai Șora
12 ianuarie 2020

P.S. Piramida vârstelor ne mai arată că sunt, în Iran, și 238 de bărbați, respectiv 280 de femei care au peste 100 de ani. Trag nădejde că sunt sănătoși, lucizi, că îi înțeleg și îi sprijină pe tinerii din vecinătatea lor.

Este posibil ca imaginea să conţină: text