ACTUALITATE

Mii de animale au murit pe navele românești blocate șase zile în Canalul Suez

Directorul Animals International, Gabriel Păun, a declarat pentru Libertatea că au murit „mii de animale” aflate pe cele 11 nave care le-au transportat din România în drumul lor către țări din Orientul Mijlociu, în urma blocajului din Canalul Suez. „Mortalitatea a fost mult mai mare decât s-a crezut. Pe drumul spre destinație, vorbim de ordinul miilor. Aproximativ 500 de animale au murit pe fiecare vas, înmulțit cu 11 vapoare, sunt cel puțin 5-6.000 de animale care au murit”, a declarat Gabriel Păun pentru Libertatea.

Am colectat datele de la exportatorii înșiși, nu sunt încă centralizate la ANSVSA, urmează să transmită și ANSVSA datele oficiale. Directorul Animals International, Gabriel Păun: Acesta a precizat că „s-a prevenit o catastrofă și mai mare, pentru că am insistat să nu mai plece niciun vapor până nu se deblochează unul și a fost norocul că blocajul a durat 6 zile, nu mai mult”. Cauza morții: „Înfometarea, setea și lipsa de ventilație”

Gabriel Păun a tras un semnal de alarmă pe 26 martie, în legătură cu faptul că animalele de pe aceste nave pot să moară încă din timpul blocajului. „Situaţia în Suez riscă să devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii. Dacă animalele rămân fără apă şi hrană, atunci vor începe să se împingă unele în altele şi vor muri toate. A fost cazul celor 14.800 de oiţe din România de pe vaporul Trust 1 în drum spre Iordania acum câţiva ani. Toate au murit când nava a rămas fără apă de băut”, declara Gabriel Păun, directorul UE al Animals International, pentru The Guardian, pe 26 martie.