Mii de persoane au participat la Serbările Naționale de la Țebea, dedicate lui Avram Iancu

Câteva mii de oameni au participat la Serbările Naționale de la Țebea, județul Hunedoara, eveniment care este o aducere-aminte pentru eroul național Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc în acest an 145 de ani.

Manifestările au avut loc în cimitirul din Țebea, acolo unde se află mormântul lui Avram Iancu. Printre cei prezenți s-au numărat președintele Camerei Deputaților și președinte al PSD, Liviu Dragnea, președintele PNL, Ludovic Orban, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, parlamentari și autorități din județele Hunedoara, Arad, Alba și Bihor.

,,Sărbătoarea națională de la Țebea a dobândit o valoare tradițională, cu valențe de suflet pentru toți românii. (…) Avram Iancu a deschis calea spre deșteptarea națională, pregătind drumul spre Marea Unire de la 1918″, a declarat primarul comunei Baia de Criș, Mihai Liviu Gorcea.

Manifestările de la Țebea au început cu o slujbă religioasă în biserica din cimitir, oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, după care a urmat o evocare istorică a personalității lui Avram Iancu.

Avram Iancu este considerat de istorici ca unul dintre românii care au jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. S-a născut în anul 1824 într-o familie de țărani moți înstăriți și a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, județul Hunedoara, și a fost înmormântat în cimitirul din Țebea.

sursa foto agerpres.ro

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.