ACTUALITATE, ECONOMIC

Miliardarul ceh, Petr Kellner a murit într-un accident de elicopter în Alaska

Cotidianul american New York Times anunţă că miliardarul ceh Petr Kellner se află printre victimele unui accident de elicopter în Alaska, alături de încă patru persoane, unde se afla la schi.

Petr Kellner a fost proprietarul postului PRO TV pe care l-a cumpărat anul trecut, prin holdingul pe care îl deţinea.

Kellner a avut mai multe afaceri în România în ultimii 15 de ani, la un moment dat deţinuse şi 20% din Romexterra Bank, iar acum deţine două clădiri de bioruri din apropierea Guvernului.

PPF Real Estate a intrat în România în anul 2016, prima investiţie imobiliară fiind Metropolis Center, urmată în 2018 de achiziţia Crystal Tower.

Grupul PPF avea în plan noi achiziţii pe piaţa locală în condiţiile în care randamentele investiţionale rămân ridicate, iar condiţiile sunt similare cu cele din Europa Centrală.

Petr Kellner, care era cea mai bogată persoană din Cehia, avea o avere de aproximativ 20 miliarde. dolari. PPF, care controlează afaceri în domenii precum finanţe, telecomunicaţii, producţie, media şi tehnologie, a anunţat că activele totale ajung la 44 mld. euro.

Petr Kellner a început să îşi construiască averea la începutul anilor ’90 vânzând produse de birotică şi papetărie.

Mai târziu a lansat un fond de investiţii prin care a cumpărat cel mai mare asigurător din Cehia în timpul privatizărilor.

Kellner a absolvit Universitatea din Praga cu profil economic în anul 1986. A fost angajat al companiei cehe Impromat, un importator şi vânzător de fotocopiatoare. În acest context l-a cunoscut pe Milan Vinkler, alături de care va fonda PPF.

PPF, fondat în 1991, a preluat acţiunile mai multor companii privatizate de  statul ceh. Astfel, Kellner a devenit un jucător important pe mai multe pieţe locale, după care a început expansiunea în regiune, iar acum grupul controlează companii din Europa, America de Nord şi Asia.

Kellner a fost cotat de revista americană Forbes în 2018 ca fiind în primii 100 cei mai bogați oameni al planetei.

Sursa. New York Times, zf.ro, pro TV