Ministerul Culturii și Identității Naționale despre logoul Centenarului Marii Uniri

Ca  urmare a unor opinii apărute în spațiul public, prin care se contestă elemente ce compun logoul ales să reprezinte Centenarul Marii Uniri de la 1918, în urma unei competiții publice, Ministerul Culturii și Identității Naționale face următoarele precizări:

Ideea pe care creatorii logoului au încercat să o ilustreze este cea de avans. În termeni de design, direcția este întotdeauna ilustrată dinspre stânga, înspre dreapta, dreapta reprezentând avânt, înaintare, în timp ce stânga, opusul. Din aceste motive, cifra ‘1’ din componența logoului trebuie interpretată ca un drapel în înaintare, caz în care lancea se află în față, respectiv în partea dreaptă, ordinea culorilor de la stânga la dreapta fiind roșu-galben-albastru. De altfel, și modul în care a fost realizată cifra ‘1’ sugerează un drapel în mișcare.

Realizatorii logoului au folosit ca sursă de inspirație mai multe picturi și ilustrații ale unor scene de război în care este implicată Armata Română, iar acestea exemplifică perfect alegerea pentru această ordine a culorilor.

Nu în ultimul rând, logoul este un simbol grafic ce folosește culorile naționale și nu trebuie interpretat ca o reproducere 1:1 a drapelului României.

Reafirmăm faptul că procesul de selecție a fost unul extrem de transparent, fără implicații financiare sau de altă natură, și credem că am reușit să obținem un vizual al Centenarului Marii Uniri reprezentativ și dincolo de orice contestare de bună-credință.

Cu stimă,

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Biroul Comunicare și Dialog Social

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.